Θεσσαλονίκη: Κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από φοιτητές

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από φοιτητές

Σε εξέλιξη βρίσκεται κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από μέλη Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Οι φοιτητές πήγαν στην είσοδο του κτιρίου στις 5.45 το πρωί, πριν προσέλθουν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε χθες στη διάρκεια συνελεύσεων που πραγματοποίησαν ανά Σχολή, για τον συντονισμό δράσεων ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ίδρυση ομάδας πανεπιστημιακής προστασίας, το πειθαρχικό δίκαιο, το όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών και τον νέο τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής. Διαμαρτύρονται επίσης για τις τρεις συλλήψεις φοιτητών από τα Τμήματα Φιλολογίας και Αρχιτεκτονικής, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, σε κινητοποίηση των ΕΑΑΚ.

Οι φοιτητές από το ΜΑΣ και τα ΕΑΑΚ οργανώνουν αύριο κοινή κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πρύτανης ΑΠΘ: Καλοδεχούμενη η διαμαρτυρία αλλά μην δημιουργεί προβλήματα

 «Η μερίδα των φοιτητών που διαμαρτύρεται έχει την άποψη της και την εκφέρει, όμως και η κοινωνία καταλαβαίνει ότι ενέργειες όπως αυτή σε βάρος του συναδέλφου πρύτανη του οικονομικού Πανεπιστημίου, κ. Μπουραντωνη, δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες, όπως δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες φθορές της δημόσιας περιουσίας, γιατί το ελληνικό πανεπιστήμιο, το δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι περιουσία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις φοιτητικών παρατάξεων, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ερωτηθείς, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σχετικά με την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί φοιτητές, οι οποίοι εκπροσωπούν στους φοιτητικούς συλλόγους το ΜΑΣ και τα ΕΑΑΚ ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε πως «η όποια διαμαρτυρία στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής έκφρασης, είναι καλοδεχούμενη», επισημαίνοντας ότι «τα νέα παιδιά, οι φοιτητές έχουν τις απόψεις τους και σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία όλες οι απόψεις είναι σεβαστές», όμως «σωστό είναι η οποία μορφή έκφρασης απόψεων να μην παρακωλύει και να μη δημιουργεί προβλήματα στην εν γένει και συνολική δραστηριότητα του χώρου όπου γίνεται η διαμαρτυρία».