Θάνατος 30χρονης μητέρας: Ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού γυναικών και εγκύων

Θάνατος 30χρονης μητέρας: Ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού γυναικών και εγκύων

Με τον κορονοϊό να έχει βρει τον δρόμο των ανεμβολίαστων, των νέων, των εφήβων αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία  και να διασπείρεται  χωρίς σταματημό, αυξημένα κρούσματα καταγράφονται  στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στην Κρήτη και στο ευρύτερο Λεκανοπέδιο Αττικής προκαλώντας  ανησυχία στους ειδικούς. Η επιδημιολογική αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στην πατρίδα μας εντείνει την ανάγκη για γρήγορο εμβολιασμό ειδικά όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού εγκύων και νέων μητέρων
 

Μία από τις ομάδες που διατηρεί μεγάλη επιφυλακτικότητα για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό είναι οι έγκυες και οι νέες μητέρες. Ο χαμός της τριαντάχρονης στο Θριάσιο, που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό και εισήχθη στο νοσοκομείο με ηπατική ανεπάρκεια αποτελεί ισχυρό μήνυμα για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, όσες έχουν πρόσφατα γεννήσει και θηλάζουν και γενικότερα τις νέες μητέρες οι οποίες πρόκειται να εμβολιαστούν με τα mRNA εμβόλια που συστήνονται για  τις συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Η άτυχη 30χρονη ασθενής που εισήχθη με ηπατική ανεπάρκεια και κατέληξε στο Θριάσιο νοσοκομείο είχε γεννήσει πριν από τρεις μήνες. Ο χαμός της αποτελεί απόδειξη ότι κανείς δεν είναι αλώβητος απέναντι στον ιό. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου στην μάχη για την επιτάχυνση του εμβολιασμού και για την διαλεύκανση των αντιφατικών μηνυμάτων και των θεωριών συνομωσίας που αποτελούν εμπόδιο στο χτίσιμο τείχους ανοσίας αρχίζει να μπαίνει και η Εκκλησία. Στους ναούς οι ιερείς μοιράζουν  ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία απαντούν σε συχνές ερωτήσεις, επιχειρώντας να αποδομήσουν τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας.

3 εβδομάδες για πλήρη θωράκιση μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου
 

Από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας διευκρινίζει ότι για να είμαστε πλήρως θωρακισμένοι απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα χρειάζεται να παρέλθει ένα διάστημα τριών εβδομάδων, τόσο για όσους έχουν κάνει την δεύτερη δόση, όσο και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό Johnson and Johnson. Αυτό σημαίνει ότι εάν μας πετύχει ο κορονοϊός στο ενδιάμεσο διάστημα δεν είμαστε θωρακισμένοι, μπορεί να κολλήσουμε, όπως και να νοσήσουμε.

Οι ανεμβολίαστοι «οδηγούν» το τέταρτο κύμα πανδημίας
 

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι τελικά αυτό που κρίνει πώς θα διαμορφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθώς οι μη εμβολιασμένοι είναι αυτοί που νοσούν, εισάγονται στο νοσοκομείο με τις εισαγωγές κάθε μέρα να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 26% από την προηγούμενη μέρα και από την 1η Ιουλίου να έχουν μέχρι σήμερα αυξηθεί περίπου κατά 540%.

Πάντως μέσω του καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, οι ειδικοί εκφράζουν την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να «πιάσουμε» τον στόχο της συλλογικής ανοσίας μέχρι το τέλος του 2021, ενώ νωρίτερα, θα έχουμε πετύχει μια σχεδόν πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα οταν η εμβολιαστική κάλυψη θα αγγίξει το 70%.