Θ. Σκυλακάκης: Το επόμενο 10ήμερο 1,3 δις στα ταμειακά μας διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ

Θ. Σκυλακάκης: Το επόμενο 10ήμερο 1,3 δις στα ταμειακά μας διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ

«Το επόμενο δεκαήμερο θα έρθουν 1,3 δις από το ΕΣΠΑ αυτό θα έρθει και θα μπει στα διαθέσιμά μας, στη συνέχεια έχουν εγκριθεί και θα έρθουνε τα χρήματα του Sure τα οποία είναι σημαντικά και θα έρθουν κάποια στιγμή το Φθινόπωρο», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «αυτά θα είναι πάνω από 2 δις».

«Μετά θα έχουμε ένα διάλειμμα γιατί θα πρέπει να περάσει από όλα τα κοινοβούλια η μεγάλη συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικές μέρες. Το διάλειμμα αυτό θα κρατήσει 3-5 μήνες, το ’21 πια και ενδεχομένως την Άνοιξη του ’21 θα περιμένουμε την επόμενη μεγάλη χρηματοδότηση. Δύσκολα βλέπω να τελειώσουν οι κυρώσεις της συμφωνίας από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πριν τις αρχές του ’21», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θα πιστώσουμε τα χρήματα στους ανθρώπους των κύριων συντάξεων που είπαμε ότι θα τα πιστώσουμε», δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, διευκρινίζοντας για το αν έχουν δώσει έγκριση η θεσμοί ότι «η ενημέρωσή τους όταν λαμβάνονται μείζονες κυβερνητικές αποφάσεις είναι μια δεδομένη πρακτική από  δεν γνωρίζω να έχει γίνει οποιαδήποτε πρότερη συζήτηση για αυτό το θέμα».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Σκυλακάκης, αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δήλωσε: «Εμείς θα πιστώσουμε τα χρήματα στους ανθρώπους των κύριων συντάξεων που είπαμε ότι θα τα πιστώσουμε» και συνέχισε σχετικά με το αν είναι ενήμεροι οι θεσμοί: «η ενημέρωσή τους όταν λαμβάνονται μείζονες κυβερνητικές αποφάσεις είναι μια δεδομένη πρακτική από  δεν γνωρίζω να έχει γίνει οποιαδήποτε πρότερη συζήτηση για αυτό το θέμα».

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση μπροστά μας που αφορά το πώς θα δομηθεί αυτό το πακέτο, πως οι μεταρρυθμίσεις θα πάνε μαζί με επενδύσεις και μαζί με δράσεις που θα βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση και οτιδήποτε επιβαρύνει δυσανάλογα το χρέος επηρεάζει τη διαπραγμάτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συνεπώς η επιβάρυνση του χρέους ειδικά σε αυτή τη φάση είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτοί που έχουνε κάνει ήδη προσφυγές θα κριθεί η απόφαση στα δικαστήρια τι θα συμβεί με το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά τα δώρα και τις επικουρικές», διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και η συνταγματική πτυχή είναι πολλές πλευρές δηλαδή υπάρχει και το παράδοξο ότι η βασική επιχειρηματολογία του ΣτΕ αφορά την έλλειψη αναλογιστικών μελετών και τώρα που έχουμε αναλογιστικές μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι θα υπάρχει μια βαριά αδικία έναντι των νέων συνταξιούχων σε σχέση με τους παλαιότερους δεν έχουν ληφθεί υπόψιν», επισήμανε ο υφυπουργός.

«Πρέπει εμείς να φυλάξουμε αυτό που είπε η κυβέρνηση για γενεακή δικαιοσύνη, πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε αυτό που εμείς θεωρούμε στοιχειωδώς δίκαιο», τόνισε.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «καταρχήν αυτοί που λαμβάνουν επικουρικές συνήθως δεν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι γιατί προστίθεται η επικουρική στην κύρια. Σε ότι αφορά τα δώρα για κάθε ευρώ που πήγαινε σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο από τα δώρα πήγαιναν 2-4 ευρώ σε αυτούς που είχαν υψηλές συντάξεις».

«Δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι των δώρων αφορά τις υψηλές συντάξεις. Εδώ δεν πρόκειται για μια επιλογή της κυβέρνησης ποιους θα ενισχύσει, εδώ είναι δικαστικές αποφάσεις που είτε τραβάς τη γραμμή σε ένα σημείο είτε στο επόμενο είτε στο μεθεπόμενο», διευκρίνισε.

«Η κυβέρνηση τράβηξε τη γραμμή στις κύριες για να έχει χώρο δημοσιονομικό και για τις πολύ μεγάλες ανάγκες του ιδιωτικού τομέα ο οποίος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Ξεχνάμε ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Τα λεφτά είναι δεδομένα δεν μπορεί να πούμε ότι ό, τι λεφτά θα μπορούσαν να υπάρχουν σε αυτή την κρίση θα τα δώσουμε σε αναδρομικά και δεν θα έχουμε χρήματα για τα άλλα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το κλειδί σε αυτή τη φάση είναι να δούμε όταν θα φτάσουμε στον Οκτώβριο τι θα γίνει με τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν πληγεί από την πανδημία, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, και επίσης δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δεύτερο κύμα συνεπώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να δούμε πως θα πάει το πράγμα και να έχουμε πυρομαχικά για να μπορέσουμε να κινηθούμε».

«Μη ξεχνάτε ότι όλα όσα δίνουμε φέτος είναι από δανεικά, δανειζόμαστε από τις αγορές αν μέναμε στο ‘’μαξιλάρι’’ σήμερα δεν θα υπήρχε, θα είχε στερέψει», υπενθύμισε ο ίδιος.