7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Θ. Λιβάνιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θεσμικό βέτο για τα εκλογικά δικαιώματα των αποδήμων

Θ. Λιβάνιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θεσμικό βέτο για τα εκλογικά δικαιώματα των αποδήμων

Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του για συναίνεση δε θα επιτρέψει στους ομογενείς να ασκήσουν το πάγιο, δίκαιο και συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό τους δικαίωμα επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των όρων και προϋποθέσεων στην ψήφο των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό.

«Ξεκινάμε από μία παραδοχή, ότι κανένας δε θέλει να τιμωρήσει τη χώρα του. Όμως, τι φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση; Οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού είναι άνθρωποι που θέλουν το καλό της χώρας και έχουν ήδη ενεργό δεσμό με τη χώρα. Και λυπάμαι πραγματικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα ισχυρό θεσμικό βέτο που δεν επιτρέπει απρόσκοπτα σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.

Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε ανεφάρμοστες τις προτάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και του ΜέΡΑ25 για τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ενώ σημείωσε ότι ήταν πάγια η θέση της ΝΔ για την ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων.

«Τον Δεκέμβριο του 2019, τα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας νερό στο κρασί τους για κάποιους λόγους και υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Ωστόσο, η πρόταση της ΝΔ ήταν και τότε για ισότιμη προσμέτρηση στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ελλήνων του εξωτερικού», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.