Θ. Δημόπουλος: Τα λύματα σε Αττική - Θεσσαλονίκη δείχνουν μείωση της διασποράς του ιού

Θ. Δημόπουλος: Τα λύματα σε Αττική - Θεσσαλονίκη δείχνουν μείωση της διασποράς του ιού

Για μείωση του ιικού φορτίου, ιδιαίτερα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, μετά την εξέταση των λυμάτων των δύο περιφερειών έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του καθώς στις περιοχές της επαρχίας που πλήττονται από την πανδημία δεν παρατηρείται η αναμενόμενη εξασθένηση στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως τα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η μείωση του ιικού φορτίου που άρχισε να εμφανίζεται τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφονται στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, σημείωσε πως δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό στις περιφέρειες της επαρχίας, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. 

Αναφερόμενος στα πειραματικά εμβόλια που δείχνουν υψηλούς βαθμούς αποτελεσματικότητας, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων, σημειώνοντας πως πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διάθεσή μας όχι μόνο ένα αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια.

«Όταν έρθει το εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες«, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ως προς τις εκτιμήσεις του για την χαλάρωση των μέτρων και την άρση της καραντίνας σημείωσε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατάσταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα» σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

==