Θ. Δημόπουλος: Έχουμε την τεχνολογία να αντιμετωπίζουμε γρήγορα οποιαδήποτε μετάλλαξη

Θ. Δημόπουλος: Έχουμε την τεχνολογία να αντιμετωπίζουμε γρήγορα οποιαδήποτε μετάλλαξη

Στο νέο στέλεχος και τη μετάλλαξη του κορονοϊού που απειλεί την Ευρώπη μίλησε πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «έχουμε σήμερα την τεχνολογία και πολύ σύντομα μπορούμε να φτιάξουμε ειδικά εμβόλια εναντίον αυτού του συγκεκριμένου στελέχους».

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του Οpen, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τη μετάλλαξη και υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν μεταλλάξεις συνεχώς και συνήθως αυτές οι μεταλλάξεις δεν αφορούν περιοχές του ιού για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η περιοχή της ακίδας. Είναι το σημείο με το οποίο προσδένεται ο ιός στα κύτταρα».

«Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να πούμε είναι ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός έχει έναν πολύ υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας από μονός του. Δηλαδή το R0, το οποίο καθορίζει τη μεταδοτικότητα, όταν δεν υπάρχει κανένα μέτρο, είναι γνωστό ότι είναι γύρω στο 2 με 2,5%», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Επομένως είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι κάποια μετάλλαξη θα προσδώσει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στον ιό αυτόν».

Πρόσθεσε δε ότι «το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι αυτό το καινούργιο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, δεν γνωρίζουμε εάν συνδυάζεται με βαρύτερη νόσηση στους ασθενείς οι οποίοι θα μολυνθούν».

«Και το τρίτο στοιχείο είναι ότι, προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα που να μας λένε ότι το εμβόλιο που έχει παραχθεί δεν θα είναι αποτελεσματικά σε αυτόν τον ιό. Αλλά να πάρουμε και το χειρότερο ενδεχόμενο, δηλαδή η μετάλλαξη να έχει γίνει σε κομβικό σημείο της πρωτεΐνης-ακίδας. Έχουμε σήμερα την τεχνολογία και πολύ σύντομα μπορούμε να φτιάξουμε ειδικά εμβόλια εναντίον αυτού του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το σημαντικό είναι ότι επετεύχθη η διαδικασία: η νέα τεχνολογία με το mRNA. Από κει και πέρα, οποιαδήποτε αλλαγή είναι πάρα πολύ εύκολη», κατέληξε.