Τετάρτη η πιο δύσκολη μέρα - Παγοδρόμια οι δρόμοι

Τετάρτη η πιο δύσκολη μέρα - Παγοδρόμια οι δρόμοι

Αντιμέτωποι με επικίνδυνα φαινόμενα, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίς» θα βρεθούν και την Τετάρτη οι πολίτες, καθώς παρά την ύφεση των χιονοπτώσεων, το ισχυρό κρύο θα δώσει αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια, λόγω παγετού, καθιστώντας επισφαλή και ριψοκίνδυνη την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ στην Αττική γίνεται αναφορά για έως και -5 βαθμούς Κελσίου.

Την ανησυχία του για την αυριανή μέρα εξέφρασε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. «Η Τετάρτη θα είναι η δυσκολότερη μέρα μετά την κακοκαιρία λόγω παγετού. Η θερμοκρασία σήμερα δεν είχε πέσει πολύ χαμηλά λόγω νεφώσεων, ωστόσο αύριο επειδή ο καιρός έχει ανοίξει θα έχουμε μια ανέφελη νύχτα και στις περιοχές που είναι χιονοκαλλημένες η θερμοκρασία θα πέσει πάρα πολύ» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.

Σύμφωνα με το ίδιο, «Επομένως το πρωί της Τετάρτης, θα έχουμε ισχυρό παγετό. Οι επιφάνειες θα παγώσουν» και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς πολλές περιοχές δεν έχουν καθαριστεί και το χιόνι είναι άφθονο μέσα στο δρόμο» .

«Πιο ασφαλείς θα είμαστε όταν το χιόνι λιώσει. Το φρέσκο χιόνι μπορεί να το περπατήσει κάποιος, ο πάγος δεν αντιμετωπίζεται» συμπλήρωσε, ακολούθως, τονίζοντας ότι την Τετάρτη οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια. «Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται με παγετό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχες προβλέψεις έκανε και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο Mega. «τα φαινόμενα θα είναι αρκετά επικίνδυνα, καθώς ο ισχυρός παγετός θα δώσει αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Μόλις ξαστερώσει το κρύο θα είναι πιο έντονο με τις θερμοκρασίες έως και -5 βαθμούς Κελσίου στην Αττική», σημείωσε. Όπως τόνισε, θα υπάρχει έντονη ολισθηρότητα δρόμων όπου έχει χιονίσει.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο έχει εκδώσει η ΕΜΥ, επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, ο παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στη Δυτική Μακεδονία ολικός.

Στην Αττική θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις υπόλοιπες περιοχές, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 5 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς), -7 έως 3 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 6 βαθμούς), 1 έως 7 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 5 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Να σημειωθεί ότι ερωτηθείς για το εάν είναι ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων ετών, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε ότι «όχι δεν είναι ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων χρόνων που είχαμε, αλλά είναι μέσα στους 10 χειρότερους χιονάδιες, όπως η Μήδεια. Με τη διαφορά ότι τώρα είχαμε και χιονοκαταιγίδες».