Τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για το εμβόλιο της Pfizer

Τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για το εμβόλιο της Pfizer

Την ώρα που η πανδημία κορονοϊού έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, η ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90% πρόσφερε μια δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε όλο τον πλανήτη.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η έγκυρη ιατρική ιστοσελίδα Stat News αναφέρεται σε τέσσερις λόγους που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για το μέλλον.

1. Θα υπάρξουν και άλλα επιτυχημένα εμβόλια

"Πιστεύουμε ότι αυτά τα προσωρινά αποτελέσματα αυξάνουν επίσης την πιθανότητα επιτυχίας άλλων υποψήφιων εμβολίων Covid-19 που χρησιμοποιούν παρόμοια προσέγγιση", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - Ρίτσαρντ Χατσετ. 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, πάνω από 90%, "είναι απλώς εξαιρετική", πρόσθεσε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna ενδέχεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το εμβόλιο της Pfizer, επειδή βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

2. Εκπληκτικά νέα για την τεχνολογία mRNA

Η ιστοσελίδα εκτιμά ότι τα νέα από την Pfizer είναι "εκπληκτικά" για τις φαρμακευτικές που ακολουθούν μια παρόμοια προσέγγιση. To εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χρησιμοποιεί την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια. Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. 

3. Μπορεί να πειστούν περισσότεροι άνθρωποι για την ανάγκη να εμβολιαστούν

Ο Άντονι Φάουτσι μιλώντας στην ιστοσελίδα εκτίμησε ότι αν το εμβόλιο εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές τότε θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού. "Η διστακτικότητα μειώνεται αναλογικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου", είπε. "Νομίζω ότι αυτό θα συμβάλει πολύ στο να αποκτήσουν οι άνθρωποι εμπιστοσύνη στα εμβόλια", πρόσθεσε.

4. Δεν θα είναι πρόβλημα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης

Μετά την ανακοίνωση της Pfizer ειδικοί στάθηκαν στο γεγονός ότι το εμβόλιο πρέπει να διατηρηθεί στους -70°, κάτι που προκαλεί προβληματισμούς για την λογιστική διανομή του. Ωστόσο η Stat που συνομίλησε με τον Μονσέφ Σλάουι τον επικεφαλής της επιχείρησης "Ταχύτητα του Φωτός" αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την διανομή.