Τέσσερα σενάρια προστασίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Τέσσερα σενάρια προστασίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Σενάρια τεσσάρων επιπέδων διαθέτει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στο στάδιο 1.

Αυτό τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας την διαβάθμιση των μέτρων ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και το επίπεδο μετάδοσης του ιού.

Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερα στάδια, ξεκινώντας από τα μεμονωμένα περιστατικά, συνεχίζοντας στα περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης μέσα στην οικογένεια ή το νοσοκομείο, στην επέκταση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τελικά σε μέτρα για την ευρεία διασπορά στην κοινότητα, δηλαδή την κοινωνία συνολικά.

Ευτυχώς, τα κρούσματα παραμένουν 7 στη χώρα μας και επιπλέον, οι ασθενείς περνούν την νόσο με ελαφρά συμπτωματολογία, χαρακτηριστικά ιδιαίτερα αισιόδοξα. Επίσης λαμβάνονται προληπτικά μέτρα "καθ' υπερβολήν", όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας τις προληπτικές απολυμάνσεις αθλητικών χώρων και το προσωρινό κλείσιμο συγκεκριμένων σχολείων, επισημαίνοντας όμως ότι δεν βρισκόμαστε στη θέση άλλων χωρών να κλείνουμε γήπεδα ή να ακυρώνουμε συγκεντρώσεις άνω των 5000 ανθρώπων, όπως συνέβη στη Γαλλία.

Σημείωσε όμως ότι σε κάθε στάδιο, δεν σταματά η κεντρική στρατηγική του περιορισμού του ιού, η οποία δίνει πάντα χρόνο για αντίδραση. 

Γι΄αυτό, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη και πρέπει να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι υπερήλικες, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, από διαβήτη και υπέρταση, με αυτή τη σειρά. Το μέτρο είναι η απομόνωση του ασθενή στο σπίτι και η τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, εάν η επαφή διαρκεί πάνω από 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία οργανώνονται χώροι διαλογής των περιστατικών, ώστε τα ύποπτα περιστατικά να ανιχνευθούν εγκαίρως και να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης στους υπόλοιπους ασθενείς.

Σε ότι αφορά τις ελπίδες για εξάλειψη του ιού από τη βελτίωση του καιρού με την άνοιξη, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε καλά τον ιό και πώς θα συμπεριφερθεί, ενώ υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο, όταν τελειώνει το κύμα γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο, μεταφέρεται στο νότιο όπου ξεκινά το φθινόπωρο και ο χειμώνας...

Οι διαφορές γρίπης - κορονοϊού

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, υπάρχουν τέσσερα σημεία στα οποία διαφοροποιείται η αντιμετώπιση του κορονοϊού έναντι της εποχικής γρίπης.

1ον. Ο COVID-19 δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο η γρίπη, από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στη γρίπη, οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι σημαντική πηγή μετάδοσης, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τον κορονοϊό. Οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία από την Κίνα, φθάνουν μόλις το 1% των περιπτώσεων και εντός διημέρου, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα.

Η αναζήτηση περιστατικών κορονοϊού μέσω των συστημάτων επιτήρησης της γρίπης και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, έχουν βρει ελάχιστα ή καθόλου περιστατικά σε διάφορες χώρες. Ο μόνος τρόπος βέβαιης διερεύνησης είναι σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και πολλές χώρες κάνουν τώρα τέτοιες μελέτες, για τη διερεύνηση της έκτασης της μόλυνσης στους πληθυσμούς μεσοπρόθεσμα. Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει πρωτόκολλα για τη διενέργεια των μελετών και προσβλέπει στη διάθεση των δεδομένων τους.

2ον. Ο COVID-19 προκαλεί σοβαρότερη νόσησ από την εποχική γρίπη.

Ενώ πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αποκτήσει ανοσία έναντι των εποχιακών στελεχών της γρίπης, ο COVID-19 είναι ένας νέος ιός στον οποίο κανείς δεν έχει ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στη λοίμωξη, και ορισμένοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ασθένεια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 3,4% των αναφερόμενων κρουσμάτων COVID-19 έχουν πεθάνει. Συγκριτικά, η εποχική γρίπη σκοτώνει πολύ λιγότερο από το 1% των ασθενών.

3ον. Έχουμε εμβόλια και θεραπευτικές ουσίες για την εποχική γρίπη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο και καμία ειδική θεραπεία για τον COVID-19. Ωστόσο, τώρα πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές θεραπευτικών και αναπτύσσονται περισσότερα από 20 εμβόλια.

4ον. Δεν συζητούμε καν για περιορισμό της εποχικής γρίπης, καθώς δεν είναι δυνατόν. Όμως είναι δυνατό για τον COVID-19. Δεν κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών για την εποχιακή γρίπη - κάτι που πρέπει να γίνεται για τον COVID-19, γιατί θα αποτρέψει λοιμώξεις και θα σώσει ζωές. Ο περιορισμός είναι δυνατός.

Με τα δεδομένα αυτά, ο δρ Γκεμπρεγιέσους σημείωσε ότι στις υποδομές για αντιμετώπιση της γρίπης, είναι τώρα απαραίτητες οι αναγκαίες προσαρμογές για την αντιμετώπιση και του νέου κορονοϊού.

Ελλείψεις προστατευτικού υλικού

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία του για τις ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι για την κάλυψη των επαγγελματιών υγείας χρειάζεται να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή κατά 40%.

Στο μεταξύ όμως, οι τιμές για χειρουργικές μάσκες έχουν αυξηθεί έξι φορές, για αναπνευστήρες πάνω από τρεις φορές και οι φόρμες κοστίζουν το διπλάσιο. Οι προμήθειες μπορεί να χρειαστούν μήνες για να παραδοθούν, παρατηρείται χειρισμός της αγοράς παντού και τα αποθέματα πωλούνται συχνά στον πλειοδότη.

Ο ΠΟΥ έχει αποστείλει σχεδόν μισό εκατομμύριο σετ ατομικής προστασίας σε 27 χώρες, αλλά τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα.

Για την αντιμετώπιση του ιού, ο Οργανισμός εκτιμά ότι κάθε μήνα θα απαιτούνται 89 εκατ. ιατρικές μάσκες, 76 εκατ. γάντια και 1,6 εκατ. γυαλιά. Γι΄ αυτό έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τον εξορθολογισμό της χρήσης εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε εγκαταστάσεις υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού.