Τέλος στην αγορά άγριων ζώων της Ουχάν

Τέλος στην αγορά άγριων ζώων της Ουχάν

Σε ανακοίνωσή τους, οι δημοτικές αρχές της πόλης Ουχάν όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου βάζουν τέλος στην διάθεση και κατανάλωση των άγριων ζώων. 

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι πλέον απαγορεύεται η κατανάλωση, το κυνήγι και η εκτροφή άγριων ζώων, περιλαμβανομένων και τον προστατευόμενων ειδών και των υδρόβιων οργανισμών.

Οι νέοι κανόνες στη Ουχάν τίθενται σε ισχύ λίγο πριν από την ετήσια συνέλευση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία αρχίζει τις εργασίες της αύριο.

Οι κινεζικές Αρχές είχαν απαγορεύσει προσωρινά από τον περασµένο Ιανουάριο, το εµπόριο και την κατανάλωση σχεδόν όλων των άλλων άγριων ζώων που µπορούσε κανείς να δει να πωλούνται, ζωντανά ή νεκρά, στους πάγκους κινεζικών λαϊκών αγορών, όπως είναι η Huanan Seafood Wholesale Market. 

Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των καταναλωτών που θεωρούν πως τα προϊόντα είναι πιο φρέσκα και φθηνότερα απ'ότι στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ειδικοί, οργανώσεις και κυβερνήσεις προειδοποιούν πως οι συγκεκριμένες αγορές συνιστούν «πραγματικό κίνδυνο» καθώς τα παθογόνα μπορούν εύκολα και αστραπιαία να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2003 ο ιός SARS ξεκίνησε επίσης, από την περιοχή της Κίνας και κάτω από παρόμοιες συνθήκες εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 800 άτομα.