Τέλος από το 2030 η πώληση ΙΧ βενζίνης, ντίζελ - Κατάργηση το 2023 των καυστήρων πετρελαίου σε νέα σπίτια
Κυριάκος Μητσοτάκης

Τέλος από το 2030 η πώληση ΙΧ βενζίνης, ντίζελ - Κατάργηση το 2023 των καυστήρων πετρελαίου σε νέα σπίτια

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση στέλνουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το τέλος στους καυστήρες πετρελαίου σε όλα τα νέα σπίτια όπου υπάρχει αέριο, αλλά και για το τέλος στις πωλήσεις ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αναλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένα από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού με αφορμή την παρουσίαση σε αυτό, σειράς πρωτοβουλιών για τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στη μάχη για την κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη αφορά το κλιματικό νόμο, που αποκτά επιτέλους και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες αφορούν τη δεύτερη φάση αδειοδοτικής απλοποίησης των ΑΠΕ, το καθεστώς ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και για το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο κλιματικός νόμος θα αποτελέσει το εθνικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει την ελάττωση των εκπομπών αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα κατά 55% με χρονικό περιθώριο δεκαετίας, δεδομένης της ευρωπαϊκής πολιτικής «FitFor55» έως το 2030. Συνιστά στην ουσία τον νομικά δεσμευτικό «οδικό χάρτη» της χώρας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ για μία οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος έως τα μέσα του αιώνα. 

Αύριο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Χάλκη, προκειμένου να εγκαινιάσει την πρωτοβουλία GR - eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή. Κάτι το οποίο σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους.

Για τους λιγνίτες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο - μπορεί και νωρίτερα - θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις τελευταίες πρωτοβουλίες για να αποτελέσει η Ελλάδα κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο, όπως την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται καθαρό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Στην ίδια λογική αναφέρθηκε και στη συνεργασία με Σαουδική Αραβία, όπου η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος εισόδου πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και μέσω της Ελλάδας θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά ενθαρρυντική την αποτίμηση στην οποία διενεργείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «μία ισχυρή ΔEΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει ταυτόχρονα όμως και πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια».