Ταμείο Ανάκαμψης: Αντιρρήσεις και ένας σύμμαχος-έκπληξη

Ταμείο Ανάκαμψης: Αντιρρήσεις και ένας σύμμαχος-έκπληξη

Η συνταγματική επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου αμφισβήτησε σήμερα τη νομική βάση του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δις ευρώ, καλώντας την κυβέρνηση της Φινλανδίας να δείξει προσοχή. Την ίδια στιγμή ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη της ολλανδικής κυβέρνησης δηλώνοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν τον βρίσκει σύμφωνο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση των χωρών που δέχτηκαν βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού περιλαμβάνει τόσο επιχορηγήσεις όσο και δάνεια, και αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ομόφωνη απόφαση, ωστόσο αυτό μοιάζει δύσκολο, καθώς αρκετές χώρες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, με πρώτες την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, που αντιτίθενται στην ιδέα των επιχορηγήσεων, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Φινλανδία.

Η φινλανδική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι απορρίπτει την πρόταση στην παρούσα μορφή της, αλλά είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί.

Την έκπληξη, ωστόσο, κάνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, που δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει από καρδιάς την αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μένει να φανεί αν η άποψή του θα επηρεάσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.