Τα πορτρέτα των 3 πρωταγωνιστών στην νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

Τα πορτρέτα των 3 πρωταγωνιστών στην νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

Στην εκπνοή του χρόνου για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού, ο Γιαΐρ Λαπίντ κατάφερε να αποσπάσει τους απαιτούμενους ψήφους. Η νέα κυβέρνηση έχει ως συγκολλητική ουσία την αποπομπή του Βενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Όμως, φαίνεται πως αυτό είναι και το μόνο κοινό στοιχείο που έχει ο συνασπισμός των οκτώ κομμάτων.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ έκανε το καθοριστικό βήμα για την αντικατάσταση του Νετανιάχου ως πρωθυπουργού, φτιάχνοντας μία ετερόκλητη συμμαχία που αριθμητικά εξασφαλίζει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στη Βουλή. 

Προς ώρας φαίνεται ότι θα αρκεστεί στην αντιπροεδρία. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει αρχικά ο θρησκευόμενος εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ. Ο γιος μεταναστών από τις ΗΠΑ που κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την τεράστια επιτυχία μίας start-up επιχείρησης κυβερνοασφάλειας και πρώην στενός συνεργάτης του Νετανιάχου φαίνεται να διαπραγματεύτηκε σκληρά.

Ενώ το υπερεθνικιστικό κόμμα που είχε φτιάξει φαινόταν να σβήνει, τώρα αυτό πραγματοποιεί πλέον τη μεγάλη επιστροφή. Οι απόψεις του για τον φιλελευθερισμό, οικονομικό κυρίως και έπειτα κοινωνικό είναι ριζοσπαστικές. Οι δηλώσεις του για το παλαιστινιακό ζήτημα είναι ακραίες και προκλητικές, με ερείσματα στους εβραίους εποίκους της Δυτική Όχθης.

Οι «γερακίσιες» του παρεμβάσεις για το Ιράν θα απασχολήσουν το διεθνή περίγυρο το επόμενο διάστημα. Λίγο καιρό πριν, ο υπερεθνικιστής αλλά περισσότερο κοσμικός, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που συμμετέχει κι εκείνος στον συνασπισμό, σόκαρε πολλούς με τις παρεμβάσεις του. Ο startuper εκατομμυριούχος μάλλον θα τον ξεπεράσει.

Στον ίδιο συνασπισμό συμμετέχουν για πρώτη φορά μέλη της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, δηλαδή παλαιστίνιοι με ισραηλινή ιθαγένεια. Το αραβικό κόμμα Ράαμ με ισλαμιστική κατεύθυνση και ο Μάνσουρ Αμπάς ως επικεφαλής, αποσχίστηκε από την Ενωμένη Λίστα με την οποία κατήλθαν οι Ισραηλινοί Άραβες. Ο ίδιος θέτει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Αράβων. Ωστόσο, οι αντιδράσεις στους κόλπους των Παλαιστινίων αναμένεται να είναι έντονες για αυτή τη συμμετοχή και η πίεση ασφυκτική.

Το κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ, που είχε εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, θα έχει σημαντικό ρόλο στον συνασπισμό. Ο πρώην παρουσιαστής έχει μετριοπαθείς θέσεις και αξιοποιεί στο έπακρο την ικανότητα του να απευθύνεται σε πλατιά ακροατήρια. Δημοσιογράφος, από πολιτική οικογένεια, αποδεικνύει την ικανότητα σύνθεσης.

Ποντάρει πως θα βρει τη χρυσή τομή με τους εκπροσώπους της ριζοσπαστικής δεξιάς, τον πρώην σύμμαχο του Μπένι Γκαντς και πως θα συνομιλεί με τον Νιτζάν Χόροβιτς του αριστερού Μερέτζ και τη Μεράβ Μικαέλι που θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει το άλλοτε κραταιό εργατικό κόμμα. Το ζήτημα βέβαια που σκέφτονται όλοι είναι κατά πόσο θα διατηρηθεί η συμμαχία, μέχρι να έρθει η σειρά του Λάπιντ να αναλάβει την πρωθυπουργία.