Τα μόλις… 5.000 ραντεβού την ημέρα, η «εξόρμηση» στα χωριά και η ανησυχία ενόψει χειμώνα
Μεγάλη βουτιά στους εμβολιασμούς

Τα μόλις… 5.000 ραντεβού την ημέρα, η «εξόρμηση» στα χωριά και η ανησυχία ενόψει χειμώνα

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για τη μεγάλη βουτιά που καταγράφει η πορεία των εμβολιασμών. Καθώς τα ημερήσια ραντεβού έχουν πέσει στα 5.000 και οι αρχές βρίσκουν πλέον απέναντι τον σκληρό πυρήνα όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται έναντι της COVID-19, ποντάρουν πλέον σε «εξορμήσεις» κινητών συνεργείων σε απομακρυσμένα χωριά με χαμηλή κάλυψη. Διάχυτη ωστόσο είναι η ανησυχία καθώς με τον χειμώνα προ των πυλών και έναν εκρηκτικό συνδυασμό μπροστά από τον συνδυασμό γρίπης- Covid 19, το τείχος ανοσίας του 70% και άνω εμβολιασμένων του γενικού πληθυσμού πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω χρονικά.

Τα στοιχεία για τα ημερήσια ραντεβού κατά το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου δείχνουν ότι ο ρυθμός ραντεβού για την πρώτη δόση έχει πέσει κατά 50% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Τα ίδια νούμερα μαρτυρούν ότι (data.gov.gr) με μία δόση έχει εμβολιαστεί έως τώρα το 62% του γενικού πληθυσμού ή το 71,3% των ενηλίκων. Όσο για τον μέσο όρο του Οκτωβρίου εκείνων που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση είναι ημερησίως περίπου 5.500, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν σχεδόν 13.000.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί όπου σύμφωνα με τα στοιχεία η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε χαμηλά επίπεδα και που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημαντική απειλή για μία πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, όπως και σε όλες τις περιοχές όπου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. «Αυτήν τη στιγμή τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει κάποια ιδέα που δεν έχει εφαρμοστεί και σε επιχειρησιακό κομμάτι. Και όποιος έχει μια ιδέα μπορεί να μας την πει να τη συζητήσουμε» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συντονιστής της επιχείρησης «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει σχεδόν όλα τα μέσα πειθούς, γεγονός που σημαίνει ότι πέραν κινήσεων, όπως οι παραπάνω, δεν μπορεί να εφαρμοστεί τίποτε άλλο, παρά η απαγόρευση. Και μπορεί η αδυναμία πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για μη εμβολιασμένους να θεωρείται ένα σοβαρό κίνητρο, ωστόσο προς ώρας δεν δείχνει να έχει αποδώσει. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση ότι η κοινωνική και οικονομική ζωή θα συνεχιστεί κανονικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι οι επετειακές εκδηλώσεις για την 26η και  28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν κανονικά, επιχειρώντας παράλληλα να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Πολλώ δε μάλλον όταν σταδιακά αυξάνονται οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί αλλά παρόλα αυτά όταν κολλήσουν κορονοϊό καταλήγουν στη ΜΕΘ.

Συνολικά, όπως προβλέπουν τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικολάου Τζανάκη, περίπου 600.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 68 ετών δεν έχουν ακόμα πεισθεί να εμβολιαστούν και αυτοί ουσιαστικά μας χωρίζουν από την επίτευξη του τείχους ανοσίας στο ύψος που θέτει ως ελάχιστο όριο η μετάλλαξη Δέλτα, αν στους εμβολιασμένους πολίτες συνυπολογίσουμε ένα 10% του πληθυσμού (τουλάχιστον) που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μέσα από νόσηση.

Την ίδια ώρα όπως εξηγεί ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης το 45% των θανάτων στην Ελλάδα καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος δηλαδή του κύματος όπου επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της υψηλής μολυσματικότητας και της ανοσιακής διαφυγής, κάτι που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τους εμβολιασμένους ηλικιωμένους που έχουν χαμηλή ανοσιακή απόκριση λόγω ανοσοκαταστολής ή υποκείμενου νοσήματος ή προχωρημένης ηλικίας. Ο κίνδυνος αυτός άλλωστε αποτυπώνεται και στα στατιστικά των εμβολιασμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το ποσοστό των διασωληνωμένων νοσηλευομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί να έχει μειωθεί στο 86%.