Τα λαβράκια του S&P 500

Τα λαβράκια του S&P 500

Μέσα Μαϊου καθώς είχαν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μιας κρίσιμης μάζας εταιρειών υψηλής κεφαλοποίησης του S&P 500 είχαμε λεπτομερή ανάλυση των στατιστικών και ποιοτικών συμπερασμάτων.

Όπως είχαμε υποσχεθεί και δεδομένου ότι τα αποτελέσματα πλέον σχεδόν ολοκληρώθηκαν, θα κάνουμε ένα σύντομο update καθώς  σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα παραμένουν τα ίδια με εκείνα της πρώτης και εκτενούς ανάλυσης.

Ένα πρώτο και σημαντικό λαβράκι αφορά τον ρυθμό αύξησης κερδοφορίας. Εν κατακλείδι παραμένει στο -14,6%, σηματοδοτώντας  τη μεγαλύτερη μείωση των κερδών από έτος σε έτος από το τρίτο τρίμηνο του 2009 ( -15,7%).

Το δεύτερο λαβράκι είναι ότι το P/E των επόμενων  12 μηνών  για τον  S&P 500  είναι πέριξ του 21,0. Σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο των 5 ετών (16,8) αλλά και από τον μέσο όρο των 10 ετών (15,1). 

Η μετάφραση αυτής της παρατήρησης είναι απλή: Ο S&P αρχίζει να γίνεται ακριβός.

Θα αναρωτηθείτε..... τι σημασία έχουν όλα αυτά δεδομένων των ωκεανών ρευστότητας που δίνονται από το σύστημα.  Όπως είπαμε και χτες https://www.liberal.gr/economy/ependutes-etoimoi-gia-ola/305368  μπορεί η  τάση είναι να είναι  φίλη μας, όμως καλό δεν είναι να ξέρουμε πού ακριβώς συμμετέχουμε και με τι ρίσκα; Άλλωστε, όλα στις αγορές παίζουν τον ρόλο τους. Ακόμα και ετεροχρονισμένα. Γι’αυτό πρέπει να προσέχουμε...για να έχουμε.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά της FactSet όπως τα έχει επεξεργαστεί ο Jonh Butters, το 64% των εταιρειών του S&P 500 κατάφεραν να ανακοινώσουν καλύτερα EPS. Προσοχή όμως! Καλύτερα  σε σχέση  με τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίες αρχές Μαρτίου είχαν καθοδικά αναπροσαρμοστεί λόγω της πανδημίας.

 Σε επίπεδο εσόδων, το ποσοστό των εταιρειών που ξεπέρασε τις καθοδικά πάντα αναθεωρημένες   προσδοκίες των αναλυτών, ανήλθε στο 57%.

Τι γίνεται όμως με τη συνολική καθοδήγηση όσον αφορά τα EPS για όλο το 2020;  Εδώ δυστυχώς δεν έχουμε ορατότητα καθώς περισσότερες από 1 στις 3 εταιρείες έχουν αποσύρει την συνολική καθοδήγηση EPS για το 2020. 

Στις παρουσιάσεις των 474 εταιρειών που παρουσίασαν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο έως τις 21 Μαΐου,  οι 267 , ήτοι το 56%, σχολίασαν την καθοδήγηση EPS για το τρέχον έτος ως εξής: Οι 172 ( 64%) απέσυραν  το προηγούμενο guidance  για το οικονομικό έτος 2020.  Οι 95 εταιρείες  παρείχαν κάποιες προβλέψεις: οι 42 περιμένουν χαμηλότερα  EPS από τις αρχικές προσδοκίες, οι 40  κράτησαν την προηγούμενη καθοδήγηση,  ενώ μόνο 9 αναμένουν υψηλότερα EPS από τις αρχικές προβλέψεις. (σ.μ: 4 έδωσαν για πρώτη φορά καθοδήγηση για το έτος).  

Σ’  επίπεδο κλάδων, η εικόνα δεν έχει αλλάξει από τα μέσα Μαΐου. Οι τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της υγειονομικής περίθαλψης, όχι μόνο είχαν τον υψηλότερο αριθμό εταιρειών που εξέδωσαν προβλέψεις EPS για το έτος, αλλά αποτελούν και  τους τομείς με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης κερδών από έτος σε έτος.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η  έλλειψη καθοδήγησης από έναν τόσο μεγάλο αριθμό εταιρειών S&P 500 αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2020. 

Βέβαια, πώς να κάνεις εκτίμηση για μελλοντικά κέρδη εν μέσω της αβεβαιότητας μιας πανδημίας από έναν ιό που ακόμα μελετάμε; Ευτυχώς, τα χρηματιστήρια δεν έχουν τέτοιους προβληματισμούς προς το παρόν.Αν όμως τα επόμενα τρίμηνα-ειδικά το τρίτο και το τέταρτο- κινηθούν στον ρυθμό του πρώτου;

Μέχρι τότε και για όσο η μητέρα των αγορών κινείται πάνω από τη ζώνη 2940-3015 μονάδων, προφανώς απολαμβάνουμε τη διαδρομή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε τα μάτια μας «ανοιχτά» και τα αντανακλαστικά μας σε άψογη εγρήγορση.

*Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.