ΓΔ: 889,62 -16,45 (-1,82 %)

Τζίρος: 42,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 889,62 -16,45 (-1,82 %)

Τζίρος: 42,67 εκατ. €   RT

Αυστρία: Τα κράτη της ΕΕ είναι ελεύθερα να παραγγέλνουν εμβόλια και εκτός της κοινής εμβολιαστικής στρατηγικής

Τα κράτη της ΕΕ είναι ελεύθερα να παραγγέλνουν εμβόλια και εκτός της κοινής εμβολιαστικής στρατηγικής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υπεραμύνεται της πρωτοβουλίας της χώρας του για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του ότι «η παραγγελία εμβολίων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε πέρυσι, ήταν μία σωστή απόφαση, ταυτόχρονα, ωστόσο, τα κράτη είναι ελεύθερα να τα παραγγείλουν σε παρασκευαστές που δεν αποτελούν μέρος της κοινής στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ».

«Το εμβόλιο όχι μόνο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, αλλά πρέπει επίσης να εγκριθεί, και φυσικά θα προτιμούσαμε την έγκριση από την ΕΕ, αλλά η υγεία των πολιτών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για γεωπολιτική στρατηγική, τα αντισώματα δεν έχουν σημαία», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις για μία σύμβαση αγοράς του ρωσικού εμβολίου "Sputnik V" κατά του νέου κορονοϊού από την Αυστρία έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι με ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων (που προγραμματίζεται να αγοραστούν από τη Ρωσία) αυτό θα ήταν ένα "επιπλέον turbo" για την αυστριακή εκστρατεία εμβολιασμού.

Σημειώνεται πως μετά την κρίση, ο καγκελάριος -ο οποίος υποστηρίζει εδώ και μήνες την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία- προτίθεται, όπως είπε, να θέσει εντός της Ευρώπης το ερώτημα, τι θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει διαφορετικά προκειμένου να υπάρχει η ίδια ταχύτητα όπως στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο όσον αφορά την προμήθεια όσο και την έγκριση εμβολίων.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου "Sputnik V" μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα», είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

Μάλιστα ο καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο "Sputnik V", αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως "εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών".

Επίσης, ο ίδιος κατά δήλωσή του θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια είχαν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας με νόημα, ότι "στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ