7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Τα κράτη μέλη ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές για πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τα κράτη μέλη ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές για πιστοποιητικά εμβολιασμού
APimages

Το «πράσινο φως» για κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν για πιστοποιητικά εμβολιασμού που αφορούν ιατρικούς σκοπούς άναψαν τα κράτη μέλη της ΕΕ  με την υποστήριξη της Κομισιόν. Το επόμενο βήμα θα αφορά διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολυνθούν οι ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα η υλοποίηση της πρότασης Μητσοτάκη προχωρά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Στέλλα Κυριακίδου «τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και όταν θα την έχουμε ξεπεράσει».

Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δηλαδή στην ομοιομορφία του περιεχομένου τους και στη θέσπιση ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων για το κάθε πιστοποιητικό.

Ορίζουν επίσης τη βάση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα και την ακεραιότητα των πιστοποιητικών, ζήτημα για το οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο δίκτυο eHealth με στόχο τον περαιτέρω προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τα έντυπα όσο και τα ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις, καθώς και αυστηρή προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προέκυψαν μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς στο δίκτυο eHealth, καθώς και από τις πρώτες διαβουλεύσεις με την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ