Τα «γκρίζα σημεία» στις συστάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό
Politico

Τα «γκρίζα σημεία» στις συστάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια για να διαβεβαιώσουν τον ταξιδιωτικό κλάδο και τους τουρίστες ότι η περίοδος των διακοπών μπορεί να διασωθεί, ωστόσο το βασικό μήνυμα είναι «μην αρχίσετε να ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας», αναφέρει το Politico σχολιάζοντας τις συστάσεις για τις μετακινήσεις και τις καλοκαιρινές διακοπές που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αυτό που επισκιάζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου είναι η διαπίστωση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει ελάχιστα για δύο βασικούς παράγοντες: το απρόβλεπτο της κατάστασης με τον κορονοϊό και την ανεξαρτησία των κρατών μελών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Politico επισημαίνει ορισμένα από τα μεγάλα ερωτήματα που παρέμειναν αναπάντητα, με πρώτο το αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει κανείς. Η Επιτροπή κατάρτισε έναν κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης στα διασυνοριακά ταξίδια, οι οποίοι  μπορούν να περιοριστούν περαιτέρω επιτρέποντας τις μετακινήσεις μόνο μεταξύ περιοχών που έχουν ελέγξει τον ιό. Πρόκειται όμως για κάτι που θα απαιτήσει να τηρούνται επίσης συνεχώς οι όροι της φυσικής απόστασης, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διαθέτουν παράλληλα την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών για να καταπνίξουν τυχόν νέες επιδημίες. Τα διασυνοριακά ταξίδια που θα ξεκινήσουν ξανά «δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο», ανέφερε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, προσθέτοντας «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Το δεύτερο ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο, σύμφωνα με το Politico, είναι πότε μπορεί να ταξιδέψει κανείς. Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι μια καθυστέρηση πέρα από αυτή που απαιτείται για λόγους υγείας επιβαρύνει τους πολίτες της ΕΕ και την ενιαία αγορά, ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο, δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο ερώτημα πότε μπορεί να γίνει αυτό. Ως παράδειγμα δίνει γεγονός ότι την ίδια μέρα που η Κομισιόν ανακοίνωσε τις συστάσεις της η Γερμανία από την πλευρά της έκανε γνωστό ότι άρει μέρος των περιορισμών στα σύνορά της δηλώνοντας όμως ότι η ελευθερία κυκλοφορίας δεν θα επανέλθει έως τις 15 Ιουνίου, η Πολωνία δήλωσε ότι οι δικοί της συνοριακοί έλεγχοι θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 12 Ιουνίου, ενώ οι τρεις χώρες της Βαλτικής σκοπεύουν να τερματίσουν τους περιορισμούς στα ταξίδια έως την Παρασκευή.

Τρίτο ερώτημα για το Politico είναι το πού μπορεί να ταξιδέψει κανείς. Τα άρθρο αναφέρει σχετικά ότι η Επιτροπή υποστηρίζει μια προσέγγιση δύο βημάτων: Πριν επιτραπούν τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ένωση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν μεταξύ χωρών με παρόμοια ευοίωνες προοπτικές.  Η βασική ιδέα θέλει τους ταξιδιώτες να μπορούν να κοιτούν σε ποιες χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, το άρθρο o τονίζει ότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα δεδομένα που θα μας δώσουν να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν αυτοί οι ταξιδιωτικοί προορισμοί.

Τέταρτο ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι τι θα γίνει με τα ταξίδια εκτός ΕΕ. Το Politico υπενθυμίζει σχετικά ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός ζώνης Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου τουλάχιστον, επισημαίνοντας στοχεύει στο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων του μπλοκ αρχικά, προτού επανεξετάσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ.

Το πέμπτο ερώτημα αφορά στο αν θα υπάρχουν απαιτήσεις για καραντίνα. Η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο αν τηρούνται σωστά τα μέτρα περιορισμού στα σημεία αναχώρησης και προορισμού, με το Politico να επισημαίνει όμως ότι τελικά εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν αν οι αφίξεις πρέπει να απομονωθούν.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο, δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση ακύρωσης των διακοπών. Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, ωστόσο το Politico σημειώνει ότι πολλές χώρες έχουν επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν αυτούς τους κανονισμούς και η Κομισιόν δεν ήταν αρκετά σαφής σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για την επιβολή των κανόνων.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ ενημέρωσε ότι η Επιτροπή ξεκίνησε να στέλνει επιστολές σε χώρες ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες, αλλά η Επίτροπος Μεταφορών Μ. Βάλεαν ανέφερε ότι πρόκειται για επιστολές «ενθάρρυνσης» και όχι το πρώτο μέτρο επίσημης διαδικασίας παράβασης. Σύμφωνα δε με το Politico, ακόμη κι αν η Επιτροπή κινηθεί νομικά, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.