Τα διεθνή ΜΜΕ για την εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου

Τα διεθνή ΜΜΕ για την εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου

Την είδηση για την εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, 

Για «ασυνήθιστη επίδειξη αρμονίας στον κατακερματισμένο κόσμο της ελληνικής πολιτικής σκηνής» κάνει λόγο το Associated Press σημειώνοντας πως «η κορυφαία δικαστής Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ελλάδα με τους βουλευτές να την εκλέγουν σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας».

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως «οι Έλληνες βουλευτές εξέλεξαν την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους» μετά από μόλις έναν γύρο ψηφοφορίας» τονίζοντας πως η νέα ΠτΔ έλαβε 261 ψήφους υπέρ, «πολύ περισσότερες από τις 200 που χρειαζόταν στην Βουλή των Ελλήνων»..

Το Euronews, σχολιάζοντας την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου, σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει ιστορικά χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών σε υψηλά πολιτικά πόστα και από τις 18 κορυφαίες θέσεις, όλες πλην μιας στελέχωναν μέχρι σήμερα άνδρες».

Από την πλευρά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι «η εκλογή της 63χρονης Δικαστού θεωρείτο βέβαιη από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεισε τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες (σ.σ.: αναφερόμενο στο ΚΙΝΑΛ)».

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu εστιάζει επίσης στο ότι η Αικ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελλάδας, λαμβάνοντας στήριξη από «το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ. Η πενταετής θητεία της θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου, όταν θα αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο», αναφέρει το Anadolu.

«Στην Ελλάδα εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, η οποία σημειώνει πως την υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου στήριξαν βουλευτές και από την αντιπολίτευση. «Η εκλογή της σήμερα το πρωί έγινε από τον πρώτο γύρο δεδομένης της υπερκομματικής στήριξης που είχε», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Τηn εκλογή τής έως τώρα προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, προβάλλουν σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστριακά ΜΜΕ. «Η εκλογή της δικαστού στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μεγάλη συμβολική αξία σε μία χώρα, στην οποία υπάρχουν ακόμη έντονες διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες», σχολίαsε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, «Η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη Πρόεδρος της Ελλάδας» τιτλοφορεί σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wiener Zeitung, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της μία γυναίκα ως Πρόεδρο, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν μέχρι τώρα δικαστής και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.