Τα deals με τα πλεονάσματα και η επιστροφή στο 2014

Τα deals με τα πλεονάσματα και η επιστροφή στο 2014

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο γραφεία του στη Βουλή, έχοντας αποχωρήσει από την αίθουσα Ολομέλειας, ο πάλαι ποτέ σύντροφος και συνοδοιπόρος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρουφάκης, αποκάλυπτε πως δρομολογήθηκαν τα υψηλά πλεονάσματα που διέλυσαν τη μεσαία τάξη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε θέμα deals που επεδίωκε ο τότε πρωθυπουργός εμφανιζόμενος να του ζητά να προτείνει στους δανειστές την αποδοχή υψηλών πλεονασμάτων ως αντάλλαγμα για διευκολύνσεις στα εργασιακά.

«Τότε θεώρησα πως ήταν ένα σφάλμα» είπε για να διευκρινίσει πως μετά διαπίστωσε ότι ήταν πολιτική επιλογή και μάλιστα όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά, παραπέμπει και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζοντάς τον ως γνώστη της σχετικής θέσης του Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος:

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Πρώτη μας διαφωνία τότε το 2015 -όταν ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση- αφορούσε ακριβώς αυτό. Θυμάμαι να λέει ότι θα δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα, για να πάρουμε τα εργασιακά. Πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε -βλέπετε- θεωρούσα ότι απλά ήταν σφάλμα. Σήμερα, γνωρίζω καλύτερα. Επρόκειτο για πολιτική επιλογή, που οδήγησε εξ επί τούτου στη σημερινή ζοφερή κατάσταση την οποία, ελέω Νέας Δημοκρατίας σήμερα, εκμεταλλεύεται το πιο παρασιτικό μέρος της ολιγαρχίας για να πλουτίζει. Άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα προχθές να λέει -και ήταν πρωτοσέλιδο στην «ΑΥΓΗ»-…

Κυριάκος Μητσοτάκης (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Πότε ακριβώς σας είπε ο κ. Τσίπρας αυτό το deal;

Γιάνης Βαρουφάκης (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Το 2015. Ξέρετε πολύ καλά ότι ήμουν πολύ λίγους μήνες στην κυβέρνηση. Αν διαβάσετε το βιβλίο μου, θα δείτε ότι υπάρχει και συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κυριάκος Μητσοτάκης (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Στην ταινία υπάρχει; 

Γεώργιος Αμυράς: Ο κ. Τσακαλώτος τι έλεγε γι’ αυτό το θέμα; 

Γιάνης Βαρουφάκης (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Γιατί δεν τον ρωτάτε; Εγώ ξέρω τι λέει, γιατί μαζί τα λέγαμε. Εσείς πρέπει να τον ρωτήσετε για να μάθετε κι εσείς.

Η αποκάλυψη Βαρουφάκη τάραξε τα νερά στη Βουλή. Πολύ δε περισσότερο διότι δείχνει πως η προηγούμενη κυβέρνηση διέλυσε τη μεσαία τάξη με πρόθεση και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχαν τα «ματωμένα» όπως τα αποκαλούσαν όταν κυβέρνηση ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, πλεονάσματα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν προχώρησε σε διάψευση αυτών που ομολόγησε ο πρώην Υπουργός του. Άλλωστε πως θα μπορούσε. Τα πλεονάσματα είναι μια πραγματικότητα από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει η σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης, ο άσπονδος φίλος του Γ. Βαρουφάκη, ο Πολ Τόμσεν, πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ έχει πει ακριβώς τα ίδια. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε ότι «Ο εκνευρισμός μας ήταν πολύ μεγαλύτερος πιο πρόσφατα όταν η πρότασή μας για συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν τον χώρο για φιλοαναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάστηκαν ως αίτημα για περισσότερη λιτότητα» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) μάλιστα υπερέβαινε εσκεμμένα στον στόχο του πλεονάσματος για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείναμε»

Η αντιπαράσταση

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποκάλυψη Βαρουφάκη ζητώντας εξηγήσεις. Και μάλιστα πρότεινε μια «κατ' αντιπαράσταση» συζήτηση των δύο ανδρών σημειώνοντας πως αποτελεί ιδανική ευκαιρία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα και στην οποία μπορεί να προσκληθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως δεν αποτελεί έκπληξη για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. η επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση του «μαγκαλιού» και η επιστροφή στη λογική του 2014 και του λαϊκισμού που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ τότε στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε: «Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια! Μόνο που έχετε κυβερνήσει τεσσεράμισι χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας, γι’ αυτό και σας έστειλαν στην Αντιπολίτευση. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι δεν έχετε μάθει πολλά από όλη αυτή τη διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει σε αναζήτηση ταυτότητας, σας αναγκάζει να υιοθετείτε πάλι έναν λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα».

Διαβάστε ακόμα:

- Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια»

- Κυρ. Μητσοτάκης: «Η δημιουργία θέσεων εργασίας καλύτερη κοινωνική πολιτική - Τα 6 ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ»