«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια»
Κυρ. Μητσοτάκης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια»

Την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση των μαγκαλιών, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός σημείωσε με σκωπτικό ύφος ότι η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, διότι «μας επέτρεψε για μια ακόμα φορά να διαπιστώσουμε ποιος βρίσκεται στο παρών και ποιος επιδιώκει επιστροφή στο παρελθόν».

«Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, είστε στο 2014», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενους ουσιαστικά στις φράσεις Τσίπρα περί μείωσης του τζίρου των μαγαζιών τα Χριστούγεννα ή στην περίπτωση μιας μαθήτριας που λιποθύμησε. «Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε για τα μαγκάλια, μόνο που έχετε κυβερνήσει τέσσερα χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις επιλογές σας. Και βρίσκεται στην αντιπολίτευση και πολλά δεν έχετε μάθει κάτι που σας αναγκάζει να αναζητήσετε την ταυτότητά σας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι η ρητορική Τσίπρα είναι ξεπερασμένη από τα γεγονότα και μάλιστα αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. «Μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εξάγει την εσωτερική του κρίση. «Φοβάμαι ότι έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας την κρίση που προσπαθείτε να εξάγετε. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση και αν συνεχίσετε σε αυτή τη γραμμή τη κυβέρνηση θα τη διευκολύνεται αλλά τη χώρα όχι», προσέθεσε.

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης πως του ζήτησε ο Α. Τσίπρας «να δώσουμε τα μεγάλα πλεονάσματα για να μας δώσουν οι εταίροι τα εργασιακά».

«Γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν δεν είναι ο Βαρουφάκης», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας τι είπε ο νυν επικεφαλής του ΜεΡΑ25. «Έτσι εξηγείται η επιμονή γιατί δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων», τόνισε και μάλιστα αναρωτήθηκε αν θα πρέπει η συζήτηση για το τι έγινε το 2015 να ξαναρχίσει.

«Να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έχει γίνει», είπε.

«Μιας και αύριο ετοιμάζεστε να συζητήσετε κείμενο απολογισμού τι δεν κάνατε καλά, προτείνω εξέταση κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Βαρουφάκη και Τσίπρα για να δούμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015», πρόσθεσε. 

Σε ότι αφορά την μομφή Τσίπρα για τις τράπεζες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μιλάτε εσείς για τράπεζες ενδιαφέρεστε εσείς που τις διαλύσατε που μας. Χρεώσατε 40 δις από τις μετοχές, επιβάλλατε capital controls, όταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο. Εκπλήσσομαι με το θράσος, όπου οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης. Εδώ το κόστος που προκαλέσατε είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας. Όταν μιλάτε για τράπεζες να είστε πολύ πιο προσεκτικός».

Παράλληλα, για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων απάντησε: «Υπάρχει μια διαδικασία που έχει νομοθετηθεί, η οποία ορίζει ότι για να επεκταθεί μια κλαδική σύμβαση πρέπει να πιστοποιηθεί με κάποιο τρόπο ότι αντιπροσωπεύουν το 50+1 των εργαζομένων. Και. δεύτερον υπάρχει μια διαδικασία όχι περίπλοκη όπου πρέπει να τεθεί στο συμβούλιο εργασίας, ώστε να λογοδοτήσει και να αποφανθεί ο υπουργός 

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των εργασιακών, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον τομέα των εργασιακών αποτυπώνονται οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

«Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας», είπε με νόημα, εξηγώντας ότι στην παραγωγή νέου πλούτου μερίδιο έχουν όλοι. Υπό αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.