7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Τα αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στη Wall, 534 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones

Τα αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στη Wall, 534 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο να δίνουν μεγάλη ώθηση επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε οι αναλυτές ότι είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό.

Μάλιστα, ο S&P 500 κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Μάρτιο. Ο διευρυμένος δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,7% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 4.438 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,56% ή 534 μονάδες και έκλεισε στις 34.912 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης κατέγραψε επίσης σημαντικά κέρδη 1,73% ή 251 μονάδες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 14.823 μονάδες.

Έπειτα από μία σημαντική περίοδο έντονης μεταβλητότητας η σημερινή συνεδρίαση δείχνει σημάδια σημαντικά ενισχυμένης επενδυτικής διάθεσης, απόρροια μιας σειράς οικονομικών στοιχείων που διέψευσαν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Αφότου άνοιξε την αυλαία χτες η JPMorgan εντυπωσιάζοντας με τα αποτελέσματα τριμήνου της, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν σήμερα οι έτεροι τραπεζικοί κολοσσοί Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup, ξεπερνώντας όλες κατά πολύ τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η Bank of America παρουσίασε κέρδη 85 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 22,87 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 71 σεντς ανά μετοχή και έσοδα.

Η Morgan Stanley είδε τα κέρδη της να ανέρχονται στα 1,98 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδά της στα 14,75 δισ. δολάρια, τη στιγμή που οι αναλυτές την τοποθετούσαν σε κέρδη 1,68 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 14 δισ.

Η Wells Fargo είδε την κερδοφορία της να εκτοξεύεται κατά σχεδόν 60%, με καθαρά κέρδη 5,1 δισ. δολαρίων από τα 3,2 δισ. δολάρια πέρυσι, ή 1,22 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης για 99 σεντς με έσοδα 18,83 δισ. δολαρίων έναντι εκτίμησης για 18,35 δισ.

Τέλος, η Citigroup παρουσίασε κέρδη 2,15 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 17,15 δισ. ενώ η αγορά την τοποθετούσε σε κέρδη 1,65 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 16,97 δισ. δολαρίων.

Και το θετικό κλίμα που είχε ήδη διαμορφωθεί με τις επιδόσεις από τα μεγαθήρια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενισχύθηκε περαιτέρω από τα επίσης κατά πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα, για την ανεργία και τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τότε που εξαπλώθηκε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, τον Μάρτιο του 2020, καθώς την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο υποβλήθηκαν 293.000 αιτήσεις, αριθμός σημαντικός μειωμένος τόσο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και η οποία είχε 326.000 νέες αιτήσεις αλλά και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ήπια υποχώρηση στις 320.000.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού παρουσίασε τάσεις επιβράδυνσης τον Σεπτέμβριο, κινούμενος με χαμηλότερο ρυθμό τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα έπειτα από την αύξηση κατά 0,7% που είχε προηγηθεί τον Αύγουστο, ενώ αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείο Reuters ανέμεναν να παρουσιάσει αύξηση κατά 0,6%.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν πλέον κατά 8,6% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή τους από τον Νοέμβριο του 2010 - έπειτα από το 8,3% του Αυγούστου, ωστόσο ο ρυθμός ήταν επίσης χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν να ανέλθει στο 8,7%

Εξαιρουμένων δε των έντονα ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και τον τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΠ, παρουσίασε μόλις 0,2% - τη μικρότερη που έχει εμφανίσει εδώ και ένα χρόνο - και σε επίπεδο έτους κατά 6,8%.