Τα 3 πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό
Ηλ. Μόσιαλος

Τα 3 πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Στους αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας των πολιτών από τον κορονοϊό αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος παρέθεσε τρεις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που προσφέρουν προστασία ως προς την λοίμωξη ή τη μετάδοση της νόσου Covid -19.

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, σημειώνει πως η χρήση μάσκας, η προστασία των ματιών αλλά και η διατήρηση της φυσικής απόστασης μεταξύ των ατόμων μπορούν να περιορίσουν την μετάδοση και την διασπορά της νόσου σε μεγάλο αλλά όχι απόλυτο βαθμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μειώνει το ποσοστό μετάδοσης στο 2,6%, ενώ σε περίπτωση που αυτή δεν τηρείται τότε το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να φτάσει ως και το 12,8%.

Η απουσία χρήσης μάσκας, παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό πιθανής μόλυνσης στο 17,4%, με την ορθή χρήση της ρίχνει τις πιθανότητες στο 3,1%, ενώ τέλος τα μέσα προστασίας των ματιών μειώνουν στο 5,5% την πιθανότητα μόλυνσης. Στην περίπτωση μη προστασίας των ματιών, το ποσοστό μετάδοσης του κορονοϊού ανεβαίνει στο 16%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής του LSE.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος ακόμα και όταν εφαρμόζονται ορθά, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, οι παραπάνω μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία ως προ τη λοίμωξη τη μετάδοση της νόσου Covid 19, ενώ άλλα μέτρα προστασίας, όπως η υγιεινή των χεριών, επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται για να μειωθεί η μετάδοση.