Τ. Θεοδωρικάκος: Απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω lockdown

Τ. Θεοδωρικάκος: Απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω lockdown

Όλες οι επιχειρήσεις μαγαζιά, εταιρείες και γραφεία ανά τη χώρα που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω lockdown, απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη για όσο διαρκέσει η καραντίνα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς πως θα λειτουργεί το δημόσιο την περίοδο της καραντίνας.

Μιλώντας στο Mega σημείωσε ακόμα πως για να ισοσκελιστούν οι απώλειες των δήμων από τα δημοτικά τέλη που δεν θα εισπραχθούν, το υπουργείο επιχορήγησε σύμφωνα με τον ίδιο 60 εκατομμύρια έκτακτη στήριξη στην αυτοδιοίκηση, σε όλη την χώρα.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο αίτημα του υπουργείο προς τους δήμους της χώρας, ώστε να μετακινήσουν το προσωπικό τους στις κοινωνικές τους υπηρεσίες και ιδιαίτερα «στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τους εμβληματικού προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’. Υπάρχουν 80.000 μοναχικοί συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, τρίτης ηλικίας, που έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθειά μας».

Αναφερόμενος, στο πως θα λειτουργεί το δημόσιο την περίοδο του lockdown σημείωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουλέψουν με εναλλακτικά ωράρια (07:00-15:00, 08:00-16:00, 09:00-17:00), ενώ όσοι έχουν παιδιά που πηγαίνουν γυμνάσιο (τα οποία έκλεισαν), θα μπορούν είτε να εργαστούν με μειωμένο ωράριο είτε με εναλλακτικό, διαφορετικά θα κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού, καθώς όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, «στόχος μας η προστασίας της ζωής των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι το υπουργείο που προϊσταται, ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου «οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ΄ αποστάσεως, να το κάνουν στο μέγιστο βαθμό. Στόχος μας η προστασίας της ζωής των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών».

«Στόχος μας είναι να μην υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες ούτε και στα μέσα μεταφοράς. Την περίοδο του lockdown για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες από το δημόσιο θα πρέπει να έχουν επικοινωνήσει και να κλείσουν ραντεβού. Δεν θα λειτουργήσουμε με τον κανονικό τρόπο. Θα εξυπηρετηθούν οι επείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από επικοινωνία. Το δημόσιο την περίοδο του lockdown θα λειτουργήσει με το αναγκαίο προσωπικό. Λειτουργούμε συντεταγμένα για να προστατέψουμε τη ζωή όλων» εξήγησε.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου, έχουν τη δυνατότητα αν χρειαστεί, να δουλέψουν με διαφορετικά ωράρια, ακόμα και το απόγευμα, ώστε «να διευκολυνθεί η καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού αλλά και η εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ερωτώμενος για τις καταγγελίες ότι ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα και δεν εξυπηρετούν τον κόσμο, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν ξεκάθαρος: «Υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να κάνουν πολύ κανονικά τη δουλειά τους και την περίοδο του lockdown. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Απαιτούμε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να υλοποιούν το καθήκον τους. Και το καθήκον τους είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες».

Προανήγγειλε μάλιστα αυστηρότερους ελέγχους των δημοσίων υπαλλήλων για να διαπιστώνεται αν κάνουν καλά της δουλειά τους. «Οι περισσότεροι θεωρώ ότι εργάζονται σωστά. Και δεν πρέπει οι εξαιρέσεις να σηματοδοτούν τον κανόνα. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για τις επείγουσες περιπτώσεις».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον επαρκούν οι καθαρίστριες στα σχολεία, υποστήριξε ότι «πέρυσι ήταν 3.500 οι καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Φέτος είναι 5.000. Δώσαμε για την καθαριότητα των σχολείων στους δήμους 30 εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Ο κάθε δήμος να κάνει αυτά που πρέπει για να ρυθμίσει τα του οίκου του».