Τ. Ερντογάν: Τα σύνορα προς την Ευρώπη θα μείνουν ανοικτά

Τ. Ερντογάν: Τα σύνορα προς την Ευρώπη θα μείνουν ανοικτά

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, από την οποία αποκόμισε μόνο μια... εκεχειρία για την περιοχή της Ιντλίμπ ο Τ. Ερντογάν επανέρχεται στο μεταναστευτικό στέλνοντας μήνυμα ότι τα σύνορα παραμένουν ανοικτά και δεν θα παρεμποδίζονται οι μετανάστες σημειώνοντας πως «Δεν έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε πια. Έγινε». 

Επιχειρώντας μάλιστα να δείξει ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο δήλωσε πως οι πρόσφυγες επιθυμούν να φύγουν και φεύγουν με δική τους πρωτοβουλία σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ελέγξει το προσφυγικό κύμα.

Και παρότι η εκεχειρία ακυρώνει επί της ουσίας το επιχείρημα της Τουρκίας για προσφυγικές πιέσεις που δέχεται και με τον ίδιο να τονίζει ότι «5,5 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ιντλίμπ ήταν έτοιμοι να έρθουν στην Τουρκία. Με αυτή τη συμφωνία αυτό το ενδεχόμενο δεν υφίσταται πια, τα καταφέραμε» εμφανίζεται να επιμένει στην πολιτική του εκβιασμού προς την Ευρώπη και τη Δύση με ενδιάμεσο την Ελλάδα που δέχεται την πίεση στα σύνορά της.

Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα για τις επόμενες κινήσεις του Τ. Ερντογάν είναι κατά πόσο η πίεση θα διοχετευτεί στα ελληνικά νησιά, δεδομένου ότι ο Έβρος δείχνει να είναι «σφραγισμένος» καθώς και το αν απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο θα επιλέξει κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο.

Ήδη χθες ανακοινώθηκε η αποστολή 1.000 στελεχών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας στον Έβρο για «προστασία» των μεταναστών που επιχειρούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για ενεργοποίηση διακινητών στα παράλια της Τουρκίας.