Τ. Ερντογάν σε Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Άγκυρα θα υπερασπίζεται παντού τα δικαιώματά της

Τ. Ερντογάν σε Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Άγκυρα θα υπερασπίζεται παντού τα δικαιώματά της

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε υπέρ του διαλόγου για την επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ πως «είναι υπέρ του διαλόγου και μιας λύσης που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι όλοι κερδισμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται παντού τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

Παράλληλα, ανέφερε στον κ. Στόλτενμπεργκ πως το ΝΑΤΟ μπορεί, όλη αυτή την περίοδο, να αναλάβει τις ευθύνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Γ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε την ανάγκη για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έγραψε στο Twiiter: «Μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διερεύνηση μηχανισμών αποτροπής συγκρούσεων ώστε να αποτρέψουμε περιστατικά και ατυχήματα. Ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι σημαντικά και η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ». 

H επικοινωνία Ερντογάν - Στόλτενμπεργκ ήρθε μία μέρα μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ πως διερευνά τις δυνατότητες ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων, «μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων» στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Μιλώντας στο Reuters ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής εντάσεων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως «υπάρχουν τόσα πολλά πλοία, τόσες πολλές στρατιωτικές δυνάμεις σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή, γεγονός που από μόνο του αποτελεί λόγο ανησυχίας».