Σύσφιξη σχέσεων με Ελλάδα και Τουρκία θέλει ο Μ. Ντράγκι

Σύσφιξη σχέσεων με Ελλάδα και Τουρκία θέλει ο Μ. Ντράγκι

Ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στις προγραμματικές του δηλώσεις σήμερα μίλησε για σύσφιξη σχέσεων με Ελλάδα αλλά και Τουρκία, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την ψηφιακή τεχνολογία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. 

Στην ομιλία του που διήρκεσε πενήντα λεπτά, ο Μ. Ντράγκι προσπάθησε να καθησυχάσει τα κόμματα και να τους εξηγήσει ότι δεν χάνουν εξουσία αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στο καλό της χώρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε μια κατάσταση κανονικής καθημερινότητας. Θα πληροφορούμε εγκαίρως τους πολίτες για κάθε αλλαγή», υπογράμμισε ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Ένα καθησυχαστικό μήνυμα με παραλήπτη κυρίως την κεντροδεξιά, η οποία ύψωσε τους  τόνους, λόγω της νέας απαγόρευσης λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε με ξεκάθαρο τρόπο τον Ματτέο Σαλβίνι και ολόκληρη την Λέγκα, τονίζοντας: «όποιος στηρίζει  την κυβέρνηση αυτή σημαίνει ότι συμμερίζεται την ιδέα ότι το Ευρώ αποτελεί ένα οριστικό  βήμα. Χωρίς Ευρώπη η Ιταλία είναι πιο αδύναμη, μέσα στην μοναξιά, δεν νοείται κυριαρχία».

Στενότερη συνεργασία με μεσογειακές χώρες

Η Ρώμη θα ενισχύσει την συνεργασία της με όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης και με την Ελλάδα. Θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες πιο δίκαιη κατανομή βαρών στο μεταναστευτικό και την ίδια ώρα, καθιστά σαφές ότι η ευρύτερη και η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός της.

Παράλληλα, όμως, η Ρώμη θα προσπαθήσει να ευνοήσει την επαναπροσέγγιση και έναν αποδοτικότερο διάλογο της Ένωσης με την Άγκυρα, όπως εξήγησε ο Ντράγκι. Είναι η ίδια ακριβώς γραμμή της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία εμβολιασμού, ο Ντράγκι εξήγησε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι και κατάλληλοι χώροι, τόσο δημόσιοι, όσο και ιδιωτικοί» και υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία εμβόλια.

Όσο για τα 208 δισεκατομμύρια κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που η  Ευρωπαϊκή Ένωση προορίζει για την Ιταλία, οι κύριες, στρατηγικές επενδύσεις της χώρας  θα γίνουν στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, του πολιτισμού, της οικολογικής μετάβασης, της υγείας και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Σήμερα η ενότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά χρέος. Η κυβέρνησή μου δεν βασίζεται σε πολιτικές αλχημείες αλλά σε ένα ειλικρινές πνεύμα προσφοράς και αυτοθυσίας», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην γερουσία, ο ιταλός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Διαβάστε ακόμα:

- Ιταλία: Το κυβερνητικό του πρόγραμμα παρουσίασε ο Ντράγκι στη Γερουσία