Συνταγματικό πραξικόπημα η μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Πρόεδρος Αλβανίας

Συνταγματικό πραξικόπημα η μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Για εν εξελίξει συνταγματικό πραξικόπημα στη χώρα του, έκανε λόγο σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, υπογραμμίζοντας πως «δεν χρειάζονται γι΄ αυτό τανκς και δακρυγόνα αλλά μερικά έγγραφα», και κατηγόρησε γι αυτό την κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα «για την μετατροπή του σημαντικότερου θεσμού του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, σε μια αντισυνταγματική αστυνομία της κρατικής μηχανής», αποτελούμενης, όπως ανέφερε από το τρίπτυχο «κόμμα, αστυνομία, προπαγάνδα».

«Το Συνταγματικό καθεστώς», είπε ο Μέτα,«απειλείται ξεκάθαρα από μια ομάδα μαφιόζων που εργάζεται κατά των εθνικών και δημόσιων συμφερόντων».

Επισήμανε επίσης την τροποποίηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα για τον ίδιο σκοπό, στο νόμο για τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου αφαιρεί την υποχρέωση του κάθε μέλους του, όπως και των υπολοίπων ανωτάτων δικαστικών θεσμών στη χώρα, να ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ορίζει το Σύνταγμα, αντικαθιστώντας την υποχρέωση αυτή με απλή ορκωμοσία σε έναν απλό συμβολαιογράφο.

Όπως ωστόσο είναι γνωστό στο όνομα της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη στη χώρα δεν λειτουργεί επί δύο χρόνια ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο , ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ιλίρ Μέτα πρόσθεσε ακόμη ότι «όλα τα χρήματα, οι περιουσίες, η κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας, οι εξουσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών συγκεντρώθηκαν σ ένα χέρι» .

Ο Μέτα ανέφερε ότι η Αλβανία βιώνει τη χειρότερη κατάσταση σφετερισμού του κράτους και πως η υπεράσπιση του συνταγματικού καθεστώτος στη χώρα αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη υποχρέωση.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δε θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και θα απαντήσει εκδίδοντας σχετικά διατάγματα και αποφάσεις αρμοδιότητάς του, αλλά και θα απευθυνθεί στο λαό, όπως χαρακτηριστικά είπε .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Hektor Pustina