Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν σε Ταμείο Ανάκαμψης, όχι στους όρους

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν σε Ταμείο Ανάκαμψης, όχι στους όρους

Στη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης που θα προικοδοτηθεί με κεφάλαια «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και σε στενή σύνδεση με τον νέο 7ετή κοινοτικό προϋπολογισμό, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν κατέληξαν ωστόσο στους όρους και τις προϋποθέσεις. 

Στη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στην Κομισιόν να τους παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό λεπτομερή πρόταση για την δημιουργία του Ταμείου. Εκεί όπου υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο «παζάρι» αφορά στο τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου, τι δηλαδή ποσοστό θα αφορά απευθείας επιδοτήσεις κεφαλαίων στις χώρες-μέλη και τι ποσοστό θα αφορά δάνεια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται στις 6 Μαΐου να υποβάλει σχέδιο πρότασης για έναν νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην πράξη η Επιτροπή έχει περιθώριο μόλις 13 ημέρες για την ανάπτυξη των σχεδίων, τα οποία αναμένεται να συμπεριλάβουν χρηματοδότηση για μια γενναία πρωτοβουλία ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί και να φτάσει ακόμη και στα 2 τρισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της κρίσης της νόσου Covid-19 και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί.

«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%», είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό. «Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρις ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Σ. Μισέλ: Πλήρης αλληλεγγύη στην Κύπρο έναντι των παράνομων τουρκικών ενεργειών

Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ παράλληλα σημείωσε πως οι 27 ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27.

«Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε.