Συνέδριο ΝΔ: Μήνυμα κυριαρχίας στο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

Συνέδριο ΝΔ: Μήνυμα κυριαρχίας στο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

Την κυριαρχία της στο χώρο της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης κεντροδεξιάς θέλει να επιβεβαιώσει η ΝΔ μέσα από το συνέδριο της που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει από τη μία να στείλει το μήνυμα ότι όλα όσα δεσμεύθηκε να κάνει πράξη τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τις εθνικές εκλογές του 2019 τα έκανε, παρά τις διεθνείς αντιξοότητες και από την άλλη θα βάλει το πλαίσιο για την προσεχή περίοδο μέχρι τις κάλπες του 2023, όπως τουλάχιστον έχει πει δημόσια  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η κορυφαία κομματική διαδικασία για τη ΝΔ θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την κυβέρνηση, η οποία εισπράττει το πολιτικό κόστος των μεγάλων ανατιμήσεων στο χώρο της ενέργειας. Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά από τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, ο Κυρ.Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες των επόμενων μηνών επιθυμώντας να ξεκαθαρίσει ότι παρά τις δυσκολίες οι αλλαγές που προωθεί δε θα σταματήσουν. 

Παράλληλα θα επιχειρήσει να τονίσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, το οποίο ισοδυναμεί με έναν από τους βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησης του. Γι' αυτό άλλωστε και το βασικό σύνθημα του συνεδρίου είναι το «δίπλα σε κάθε πολίτη». 

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς αυτή τη στιγμή να θεωρείται πιθανό ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από το βήμα του συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκτενείς αναφορές στην προσπάθειες στήριξης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων εξαιτίας της κρίσης, ενώ  θα επισημάνει ότι μέσα στον Μάιο θα δημοσιοποιηθούν τα καινούργια μέτρα. 

Από την ομιλία του δε θα λείψει η μεσαία τάξη και οι τρόποι στήριξης της, ενώ μεγάλο τμήμα θα καλύψει η πολιτική στέγης κυρίως των νέων ζευγαριών. 

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν απώλειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στη συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου, με το βλέμμα στραμμένο στη δύσκολη περίοδο που έρχεται μια και η χώρα μετά το καλοκαίρι θα εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι άλλωστε που θεωρούν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του 14ου συνεδρίου ισοδυναμεί με την έναρξη της διαδρομής του κόμματος μέχρι τις εθνικές κάλπες. Βέβαιο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να διατυπώσει εκ νέου με μεγαλύτερη σαφήνεια τα διλήμματα πάνω στα οποία θα «χτίσει» την πορεία της ΝΔ το προσεχές διάστημα. «Σταθερότητα ή ακυβερνησία», «πρόοδος ή συντήρηση» είναι μερικά από τα δίπολα που θα ακουστούν κατά το τριήμερο του συνεδρίου. 

Η καθημερινότητα του πολίτη, η ασφάλεια, οι πολιτικές για τους νέους, η προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τους συνέδρους. Μεγάλο στοίχημα για το κυβερνών κόμμα αποτελεί η ανανέωση και ο στόχος είναι το 1/3 της νέας πολιτικής επιτροπής που θα αναδειχθεί το απόγευμα της Κυριακής να είναι κάτω των 35 ετών.