7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών

Το περαιτέρω άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων θα εξετάσει στη σημερινή συνεδρίασή της η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με επίκεντρο το σχεδιασμό για τη σταδιακή επανεκκίνηση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δείχνει σημάδια ύφεσης και το εμβολιαστικό πρόγραμμα  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πλησιάζοντας το στόχο για ανοσία του γενικού πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι.

Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι προτείνεται από την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των μουσείων στις 14 Μαΐου, των θερινών σινεμά στις 21 Μαΐου ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, θα ανοίξουν θέατρα και συναυλίες, καθώς και ότι στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Σε περίπτωση που η επιτροπή συμφωνήσει με τις εν λόγω προτάσεις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι χώροι πολιτισμού θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων αλλά και οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των παρευρισκομένων. 

Επίσης, ανοιχτή παραμένει η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 11 το βράδυ, καθώς και η πλήρης κατάργηση των sms ενόψει της επίσημης έναρξης του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των βρεφονηπιακών γύρω στις 20 Μάϊου.

Ήδη τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα που έχουν «κλειδώσει» είναι:

• Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

• Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

• Από 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία με τους μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της χώρας επιστρέφουν στα θρανία.

• Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

• Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

• Από 15 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Από 17 Μαΐου, εκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πάντως όποια δραστηριότητα επιτραπεί θα γίνει με αυστηρά μέτρα και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα self tests. Στο δημόσιο οι εργαζόμενοι από Δευτέρα θα πάρουν δωρεάν το τρίτο self-test. Μέχρι τη Κυριακή 9 Μαΐου πρέπει να έχουν δηλωθεί τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τέστ στο self-testing.gov.gr.