Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Το θέμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca θα απασχολήσει σήμερα Τρίτη την Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την ανάκλησή του από τις αρμόδιες αρχές για τους εμβολιασμούς, αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, ύστερα από τις νέες αναφορές θρόμβωσης στην Ευρώπη, αναμένοντας ωστόσο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη για το λόγο αυτό. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη για να εξετάσει επίσης τα νέα δεδομένα ως προς το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ήδη σήμερα ανέστειλαν την χορήγηση του εμβολίου Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Ολλανδία ακολουθώντας 10 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.(Ιρλανδία, ενώ ήδη Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία).

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο χορηγείται στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες και μέχρι την παρούσα εβδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 170.000 εμβολιασμοί, σε σύνολο 352.000 κλεισμένων ραντεβού, όπως γνωστοποίησε και ο γενικός γραμματέας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ερωτηματικά προκύπτουν σε περίπτωση αναστολής των εμβολιασμών αν θα υπάρξει χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους ήδη το έχουν κάνει, καθώς και το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος με δεδομένο ότι έχει δρομολογηθεί μεγάλος αριθμός εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο και είχε σχεδιαστεί για μελλοντική χρήση μεγάλου αριθμού πολιτών.

Πάντως σε ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, έλαβε την απόφαση ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, μέχρι νεωτέρας.

Υπό εξέταση οι θρομβώσεις από ΕΜΑ

Με ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τονίζει πως συνεχίζει την έρευνα αναφορικά με περιστατικά θρομβώσεων σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Ο EMA ερευνά έναν αριθμό περιστατικό αιματικών θρόμβων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο» σημειώνει η ανακοίνωση.

Αρκετές αρχές που είναι υπεύθυνες για εθνικές εκστρατείες εμβολίων σε χώρες της ΕΕ έχουν προσωρινά παύσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή είναι μια προφύλαξη που λαμβάνεται, ενώ ο EMA διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σημειώνει και προσθέτει ότι συμβάντα που αφορούσαν θρομβώσεις, μερικά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, έχουν συμβεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο.

«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην Ε.Ε για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό», τονίζει και συμπληρώνει ότι ο EMA συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία του με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου και η έρευνα συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο και θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά συμβάντα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικοί εξετάζουν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις για να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν το συμβάν πιθανότατα οφείλεται σε άλλες αιτίες. «Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να καταλήξει σε περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η πανδημία είναι μια παγκόσμια κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, και συνεχίζει να αποτελεί μείζονα επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας της ΕΕ. Τα εμβόλια για το COVID-19 συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων από το να αρρωστήσουν, ειδικά επαγγελματίες υγείας και ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες ασθένειες.

«Ενώ η έρευνά του συνεχίζεται, ο EMA παραμένει επί του παρόντος στην άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών. Ο EMA θα συνεχίσει να επικοινωνεί περαιτέρω, όπως απαιτείται. Εν τω μεταξύ, όποιος έχει λάβει το εμβόλιο και έχει οποιαδήποτε ανησυχία θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν κατάλληλο επαγγελματία υγείας. Είναι σημαντικό τα άτομα που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό να το αναφέρουν στην εθνική αρχή φαρμάκων ή σε έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να τους βοηθήσει», καταλήγει. 

Ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ολλανδία

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία ανακοίνωσαν την αναστολή των εμβολιασμών με AstraZeneca, για προληπτικού λόγους εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αύριο, αλλά και για πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών ύστερα από τις νέες αναφορές θρόμβωσης σε Γερμανία και Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας τονίζει ότι το «φρένο» στη χρήση του εμβολιασμού με AstraZeneca γίνεται εξαιτίας περιστατικών θρομβώσεων.

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. «Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης μεταδίδουν όλα τα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, με την DW να σημειώνει ότι ελήφθη προληπτικά και μετά από σύσταση του γερμανικού εθνικού ρυθμιστή για τα εμβόλια, που ζήτησε περισσότερη διερεύνηση των περιστατικών.

Παράλληλα και η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να "αναστείλει για προληπτικούς λόγους" τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως "ελπίζει να ξαναξεκινήσει" γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό "εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού".

Αντίστοιχα, και ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη κει δω με το αιτιολογική της εν αναμονής της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca σε όλη την Ιταλία ελήφθη έπειτα από συνομιλία του υπουργού Yγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, Aifa, σε ανακοινωθέν του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινά και προληπτικά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να απαγορεύσει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid 19, σε όλη την επικράτεια της χώρας». Προσθέτει, δε, ότι «η απόφαση ελήφθη, τηρώντας την ίδια γραμμή με ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Περαιτέρω εμβάθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Aifa, σε συντονισμό με τον ΕΜΑ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα αξιολογήσει όλα τα συμβάντα που καταγράφηκαν, μετά την χορήγηση του εμβολίου», γράφει ο ιταλικός αρμόδιος οργανισμός. Στο ανακοινωθέν του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρεται, τέλος, ότι « ο Αifa θα κάνει γνωστή κάθε νέα πληροφορία που μπορεί να έχει στην διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών ολοκλήρωσης του κύκλου εμβολιασμού για όσους έλαβαν ήδη την πρώτη δόση».

Επίσης, η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπως και πολλές άλλες χώρες έπειτα από την αναφορά παρενεργειών, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. "Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες", μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Στο ίδιος μήκος με την ίδια αιτιολογία ανέστειλε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας και η Κύπρος.

Υπενθυμίζεται ότι το σαββατοκύριακο παρόμοια απόφαση έλαβε η Ιρλανδία, ενώ ήδη Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Ιταλία και Ταϊλάνδη έχουν παγώσει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου.

Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Χθες η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε εκ νέου σήμερα ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο και πως «μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός».