Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και έλαβε την απόφαση ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα ε τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ως εξής:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.»
 

 Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, που οδήγησαν τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία να διακόψουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης με το συγκεκριμένο σκευάσματα.

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ "είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων" καθώς και ότι "το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας" που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών "προληπτικό μέτρο", σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

 Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι χτες η εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα, με την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca ότι θα μειώσει τις παραδόσεις της, την ώρα που πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες, ανήσυχοι για την άνιση κατανομή των δόσεων, ζητούν τη διεξαγωγή συνομιλιών.

Η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Βουλγαρία αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να αναστείλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά τις περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων που αναφέρθηκαν, ενώ η Ταϊλάνδη ανέβαλε την έναρξη της δικής της εκστρατείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η AstraZeneca είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει τη μείωση των παραδόσεων εμβολίων για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο βρετανοσουηδικός όμιλος. Το εμβόλιό αυτό εγκρίθηκε προς χρήση στην ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.

Επικαλούμενη «περιορισμούς στις εξαγωγές» για τα εμβόλια που παρασκευάζονται εκτός της ΕΕ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει παρά μόνο 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο θα παραδώσει μόνο 70 εκατομμύρια δόσεις αντί για 180 που προβλεπόταν αρχικά.

Διαβάστε ακόμα:

AstraZeneca: Σε έλεγχο 17 εκατ. εμβολιασμών δεν υπήρξε κίνδυνος εμφάνισης αιματικών θρόμβων

Ηλ. Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις

Γερμανία: H αναστολή εμβολιασμών πιο επιβλαβής από τις επιπλοκές του εμβολίου Astrazeneca

Περισσότερες χώρες διακόπτουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca