7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Τουρκία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις για την υπόθεση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex

Συνεχίζονται οι συλλήψεις για την υπόθεση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex
shutterstock

Τους 68 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες για την υπόθεση του τουρικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex, με έδρα την Κωνσταντινούπολη μετά τη παραγγελία εισαγγελικής έρευνας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το οποίο επικαλείται πηγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προβεί μέχρι στιγμής στην σύλληψη 68 ατόμων, μετά τη διενέργεια ταυτόχρονης επιχείρησης σε οκτώ περιοχές της Κωνσταντινούπολης, έχοντας συνολικά εξετάσει 78 άτομα τα οποία είχαν σχέση με την εταιρεία.

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται επίσης και ο Γκιουβέν Οζέρ, αδερφός του ιδρυτή και CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Φαρουκ Φατίχ Οζέρ, ο οποίος αρχικά είχε διαφύγει, αλλά εντοπίστηκε. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κατασχέσει μεγάλο όγκο ψηφιακού υλικού και εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται οι περίπου 400.000 χρήστες της πλατφόρμας του Οζέρ, της πιο γνωστής εταιρείας συναλλαγών με κρυπτονομίσματα της Toυρκίας που ιδρύθηκε το 2017, δεν μπορούσαν, ξαφνικά, να κάνουν συναλλάγες στις 21 Απριλίου.

Αρχικά η εταιρεία ενημέρωσε τους επενδυτές πως αντιμετωπίζει ένα τεχνικό ζήτημα και πως όλα θα επανέλθουν σε έξι ώρες… Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ έφτιαξε τις βαλίτσες του, βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πέταξε για τα Τίρανα με 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας δικηγόρος των θυμάτων της παύσης λειτουργίας της Thodex, ο Ογούζ Εβρέν Κιλίτς, δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Οζέρ του είπε ότι οι χρήστες πάλευαν με μεταφορά χρημάτων στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες ημέρες.  

«Ανακαλύψαμε ότι το χρηματιστήριο είχε μηνιαίο όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, το οποίο είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμούμε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίπτωση απάτης στην ιστορία της χώρας», είπε ο Κιλίτς. 

Αργότερα στις 22 Απριλίου, εμφανίστηκε μια εικόνα του Οζέρ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σχεδόν επιβεβαιώνοντας τις φήμες.