Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Στα 11,5 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Στα 11,5 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η περίμετρος του μετώπου της πυρκαγιάς έφτασε το βράδυ τα 11,5 χιλιόμετρα.

Οι βόρειοι άνεμοι ενισχύθηκαν τη νύχτα, με τις μέσες εντάσεις τους να φτάνουν στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που δυσχέρανε τις προσπάθειες για περιορισμό της φωτιάς από τις δυνάμεις εδάφους. 

Σημειώνεται ότι από τις 5 μ.μ. η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair, λόγω των πολύ ισχυρών αναταράξεων που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τς πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς. 

«Δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη με το χρόνο», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι η βασική προσπάθεια των 300 πυροσβεστών που δρουν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. «Να μην έχουμε καμία απώλεια και να σωθούν τα σπίτια» είπε και πρόσθεσε ότι η περίμετρος του μετώπου είναι 11,5 χλμ.

Απέδωσε η αντιπυρική ζώνη έξω από τα Ψαχνά

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά σταμάτησε το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια της κωμόπολης.

Το μέτωπο της φωτιάς, φεύγοντας από το Μακρυμάλλη, κινούταν με μεγάλη ταχύτητα προς τα Ψαχνά. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Εύβοια - Αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε από το μεσημέρι της Τρίτης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.

Η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια μέσα ώστε να αντιμετωπιστεί η φωτιά. Θετικά στο αίτημα ανταποκρίθηκαν η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες θα στείλουν 4 Canadair στην Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης, ενώ απάντηση αναμένεται και από τις άλλες χώρες. Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης έκανε γνωστό πως η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά και η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα στην περιοχή. Ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι στο σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημείωσε ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Εκκενώθηκαν 4 χωριά 

Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην κεντρική Ευβοια, υπό την απειλή του πύρινου μετώπου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους οικισμούς Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα, ενώ εκκενώθηκε και η Μονή Μακρυμάλλη. Οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά. Σημειώνεται πως δύο ηλικιωμένοι στα Πλατάνια αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους.

Η πυρκαγιά βρίσκεται γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός και πολύ κοντά στα Πλατάνια, έχοντας κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακόψουν την πορεία της. Συγκεκριμένα, πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ζώνη προστασίας στο χωριό Μακρυμάλλη. 

Σημειώνεται πως γύρω στις 6.30 μ.μ. ένα νέο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή, με τον αέρα να αλλάζει φορά και να κατευθύνει τις φλόγες προς τα Ψαχνά και την Αγία Άννα, αναγκάζοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης τραυματίστηκε και ένας πυροσβέστης. Πρόκειται για εθελοντή της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και στη συνέχεια στην Αθήνα. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, από άγνωστη αιτία. Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφώρ και η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση πευκοδάσους Natura στην περιοχή. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

φωτιά εύβοια

φωτιά εύβοια 3

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Διαβάστε ακόμα: 

- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς - Οι περιοχές «στο κόκκινο»

- Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία την Τρίτη λόγω κινδύνου πυρκαγιάς