8ος χρόνος, ημέρα 2390η
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Συνεχίστηκαν για έβδομη ημέρα οι διαδηλώσεις στο Μαρόκο

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά χθες Παρασκευή στους δρόμους της αλ Χοσέιμα στο βόρειο Μαρόκο, ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο ενός ψαρά την προηγούμενη Παρασκευή, τον οποίο συνέθλιψε κατά λάθος ένα απορριμματοφόρο έπειτα από μια αντιπαράθεση που είχε με την αστυνομία, η οποία είχε κατασχέσει το εμπόρευμά του.

«Μουσίν δεν θα σε εγκαταλείψουμε!», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Πλατεία των Μαρτύρων στην αλ Χοσέιμα, μια παραλιακή πόλη στην επαρχία Ριφ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απευθείας οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του θύματος, του Μουχσίν Φίκρι, σημαίες των Βερβέρων και της Δημοκρατίας του Ριφ, μια δημοκρατία που είχε δημιουργηθεί το 1920 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον των Ισπανών αποικιοκρατών.

Ένα τοπικό μέσο έκανε λόγο για «λαοθάλασσα».

Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ναντόρ, επίσης στην επαρχία Ριφ. Σε καμία από τις συγκεντρώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Ο Φίκρι, ένας ψαράς 30 ετών, σκοτώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ στην αλ Χοσέιμα όταν τον συνέθλιψε ο μηχανισμός συμπίεσης ενός απορριμματοφόρου την ώρα που προσπαθούσε να αντισταθεί στην κατάσχεση και την καταστροφή των προϊόντων του.

Οι φριχτές συνθήκες του θανάτου του Φίκρι έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στο Μαρόκο και ένα κύμα διαδηλώσεων στην αλ Χοσέιμα, αλλά και μικρότερες συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας, που παρόμοιό τους δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο από το 2011, οπότε διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις εμπνευσμένες από την Αραβική Άνοιξη.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ' έχει ζητήσει να διεξαχθεί μια «λεπτομερής και εις βάθος» έρευνα για το συμβάν.

Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο επιθεωρητές, ο εκπρόσωπος θαλάσσιας αλιείας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της θαλάσσιας αλιείας και ο επικεφαλής γιατρός της κτηνιατρικής υπηρεσίας, έχουν παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και οκτώ έχουν προφυλακιστεί.

«Η υπόθεση Μουσίν δεν αφορά μόνο την πόλη. Αφορά όλους τους Μαροκινούς που υποφέρουν από την καταπίεση», δήλωσε η Νεζά ένας από τους διαδηλωτές.

«Ήρθαμε για να διαμαρτυρηθούμε κατά της αυθαιρεσίας, κατά των διεφθαρμένων θεσμών του συστήματος και των εκλεγμένων λόμπι που το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, ο πολίτης είναι η τελευταία τους ανησυχία», κατήγγειλε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ