Συνάντηση Τραμπ - Ντούντα για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Πολωνίας

Συνάντηση Τραμπ - Ντούντα για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Πολωνίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα στην Ουάσιγκτον τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα με κύριο θέμα στην ατζέντα την αμυντική συνεργασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας «Dziennik Gazeta», ενόψει της επίσκεψης τίθεται επί τάπητος η άμεση ανάπτυξη 2.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία, σχεδόν διπλάσιων από τους αρχικά εκτιμώμενους. 

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναμένεται να μεταφέρει 30 μαχητικά F-16, τα οποία σήμερα βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ οι πολωνικές Αρχές εκτιμάται ότι θα λάβουν πέντε μεταχειρισμένα αεροσκάφη C-130 Hercules.

Στην ατζέντα των επικείμενων επαφών, οι οποίες θα λάβουν χώρα στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβάνεται και η υπογραφή του Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, το οποίο θα ορίζει το καθεστώς συνεργασίας των αμερικανικών και των πολωνικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πολωνός πρόεδρος Αντρεϊ Ντούντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ εξεδήλωσε την πρόθεση για την  κατασκευή μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Πολωνία, υπό την ονομασία «Οχυρό Τραμπ» (Fort Trump).

Φωτογραφία: Spc. Hubert Delany III/U.S. Army via AP