8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Συνάντηση Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας τον Αύγουστο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας τον Αύγουστο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
AP

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία πρόκειται να έχουν συνάντηση τον Αύγουστο για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκπλήρωση των αντιτρομοκρατικών απαιτήσεων της Άγκυρας από τις σκανδιναβικές χώρες για άρση του βέτο στην προσπάθεια ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία τις κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα για την άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα υποσχέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις εξαγωγές όπλων.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η συνάντηση τον Αύγουστο θα είναι η πρώτη, στο πλαίσιο της επιτροπής παρακολούθησης που θα σχηματιστεί βάσει της συμφωνίας, αλλά επανέλαβε ότι η Τουρκία θα εμποδίσει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Πηγή: Reuters