7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Συνάντηση Όρμπαν με Σαλβίνι - Μοραβιέτσκι για τη δημιουργία νέας ακροδεξιάς ευρωομάδας

Συνάντηση Όρμπαν με Σαλβίνι - Μοραβιέτσκι για τη δημιουργία νέας ακροδεξιάς ευρωομάδας

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν θα συναντηθεί σήμερα με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέουζ Μοραβιέτσκι και τον Ιταλό αρχηγό της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι για να συζητήσουν τη δημιουργία ενός νέου εθνικιστικού κόμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η συνάντηση γίνεται για «να συζητηθούν πολιτικές ομάδες αλλά μια νέα ιδέα για την Ευρώπη... με βάση την εργασία, την ευημερία, την οικογένεια και τις αξίες που μας ενώνουν».

«Θα μιλήσουμε επίσης για μεταναστευτικές πολιτικές, διεθνείς συμμαχίες, στάσεις απέναντι στη Ρωσία, την Κίνα και τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία, πράγμα που αποτελεί πράγματι πρόβλημα στις πύλες της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Ο Ορμπάν μίλησε για τα σχέδια του στο κρατικό ραδιόφωνο μετά την ολοκλήρωση του διαζυγίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της ΕΕ, μετά την αποχώρησή- έξωση του Fidesz.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, το κυβερνών κόμμα PiS της Πολωνίας ανήκει στην ευρω-σκεπτικιστική ομάδα των «Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR), ενώ το κόμμα του Σαλβινι ανήκει στη «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), η περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Οι αναλυτές είναι ωστόσο επιφυλακτικοί για το αν το PiS της Πολωνίας, το οποίο είναι εχθρικό απέναντι στη Ρωσία, θα μπορούσε να δεχτεί συμμαχία με ακροδεξιά κόμματα όπως η Λέγκα και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν τα οποία έχουν θερμές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Με φόντο τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε την πιθανή δημιουργία αυτού που αποκαλεί «δεξιό λαϊκιστικό κόμμα», προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα χωρίσει την Ευρώπη μεταξύ ριζοσπαστικών άκρων.

AP Photo/Czarek Sokolowski