Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την παράταση της συνθήκης New Start

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την παράταση της συνθήκης New Start

Τη συμφωνία για την επέκταση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων για άλλα πέντε χρόνια με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε με όρους που ευνοούν τα ρωσικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριγιάμπκοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι Ρωσία και ΗΠΑ έφτασαν σε συμφωνία επέκτασης της Νέας Συνθήκης START περί ελέγχου των πυρηνικών όπλων, και μάλιστα με τους όρους της Ρωσίας, όπως είπε.

Η συνθήκη New START, που επιβάλλει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 το μέγιστο στην καθεμία, τέθηκε σε ισχύ το 2010 κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ αποχώρησε τόσο από τη συνθήκη «Open Skies» όσο και από την INF.

Η πρώτη επέτρεπε στα 34 κράτη που την έχουν κυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Στις πτήσεις, οι οποίες εκτελούνται μετά από προειδοποίηση τουλάχιστον 72 ωρών, παρευρίσκονται ως παρατηρητές και αξιωματικοί της χώρας που θα ελεγχθεί.

Η δεύτερη συνθήκη INF από την οποία αποχώρησε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι μετά από 32 χρόνια, αφορούσε τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (500 ως 5.500 χιλιόμετρα) που δύνανται να φέρουν πυρηνική κεφαλή.