Συμφωνία για κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο δήμαρχος του Αμβούργου διάδοχος του Schaeuble

Συμφωνία για κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο δήμαρχος του Αμβούργου διάδοχος του Schaeuble

Σε συμφωνία για συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν συντηρητικοί της Angela Merkel και οι σοσιαλδημοκράτες του Martin Schulz. 

Στις πρώτες της δηλώσεις, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η Angela Merkal χαιρέτισε την προγραμματική συμφωνία ως «νέα δυναμική για την Γερμανία» και «βάση για μια σταθερή κυβέρνηση, την οποία περιμένουν από μας πολλοί στον κόσμο», ενώ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. 

«Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το συμβόλαιο συνασπισμού (...) είναι το θεμέλιο της σταθερής κυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα μας και την οποία περιμένουν από εμάς πολλοί στον κόσμο», είπε η An. Merkel στη συνέντευξη Τύπου.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «το θέμα του ποιος θα αναλάβει ποιο υπουργείο δεν ήταν εύκολο» και έκανε λόγο για «συμβιβασμούς επί της ουσίας και βεβαίως στην κατανομή των χαρτοφυλακίων». Για το κρίσιμο θέμα του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «βεβαίως έπειτα από πολλά χρόνια που ο Wolfgang Schaeuble είχε το υπουργείο Οικονομικών και ήταν εκεί ένας αληθινός θεσμός, είναι για πολλούς δύσκολο το ότι δεν μπορούμε πλέον να στελεχώσουμε εμείς αυτό το υπουργείο».

Δήλωσε ακόμα πως το κόμμα της διεξήγαγε μια σκληρή διαπραγμάτευση στον τομέα της μετανάστευσης τονίζοντας ότι «ήταν ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια». «Δεν ήταν εύκολο, όμως τα καταφέραμε και εδώ να καταλήξουμε σ'' ένα καλό πακέτο μέτρων».

Από την πλευρά του, ο Martin Schulz ανέφερε ότι «αυτή η προγραμματική συμφωνία έχει επηρεαστεί πολύ από μας» και έκανε λόγο για «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» και ειδικά για "κοινωνική αγορά εργασίας" και για καλύτερη πολιτική πρόνοιας. Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προγράμματος για την Ευρώπη, σημείωσε ότι «πρόκειται για στροφή» και ευχαρίστησε τους δύο μελλοντικούς εταίρους του, ενώ προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την Γαλλία στα θέματα προστασίας του κλίματος, εμπορίου και μετανάστευσης.

Τέλος, «πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα», δήλωσε και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Horst Seehofer, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι «αποτελεί μια απομάκρυνση από το "συνεχίζουμε όπως πριν"».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας θα αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), όπως μετέδωσαν τόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF όσο και το περιοδικό «Der Spiegel».

Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Olaf Scholtz αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού. Αντίστοιχα, η Bild ισχυρίζεται ότι ο Martin Schulz θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, η εφημερίδα «Tagesspiegel» μεταδίδει ότι ο Olaf Scholtz θα γίνει και Αντικαγκελάριος, στοιχείο που πιθανότατα ενισχύει τις πληροφορίες που θέλουν τον Martin Schulz να εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Wolfgang Schaeuble, σχολιάζει το Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν το νέο, αναβαθμισμένο, υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως μεταδίδει η Bild, αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Hosrt Seehofer. Στο μεταξύ την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα ανάληψης άλλου υπουργείου. «Μια υπουργική θητεία είναι πάντα μια θητεία ορισμένου χρόνου. Τώρα ήρθε η ώρα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση», δήλωσε ο de Maiziere και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομίας και Άμυνας. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Άμυνας θα παραμείνει η Ursula von der Leyen (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Peter Altmaier , επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Καγκελαρίου Angela Merkel, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Wolfgang Schaeuble.

Ο γερμανικός Τύπος, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας. Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

O οριστικός σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Πάντως οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα 464.000 μέλη του SPD τα οποία θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: APΙmages

Διαβάστε ακόμα:

- Γερμανία: Στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι

- Ικανοποίηση στην ΕΕ για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία

- Δυσαρεστημένη η γερμανική βιομηχανία από την προγραμματική συμφωνία