Συμφωνία  Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για... «κόκκινη γραμμή»

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για... «κόκκινη γραμμή»

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία για την δημιουργία ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ δύο χωρών.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Συμμαχίας αναφέρει ότι μετά από σειρά τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σήμερα επετεύχθη συμφωνία για ένα μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής.

Ο μηχανισμός είναι σχεδιασμένος να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας «hotline» γραμμής συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να διευκολύνει την αποκλιμάκωση σε θάλασσα και αέρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής, που επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης των Συμμάχων στον ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο μηχανισμός ασφάλειας αυτός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν υποκείμενες διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Το κείμενο του ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων 

«Τεχνικές διευθετήσεις μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την Αποτροπή Στρατιωτικών Επεισοδίων και Ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι η ονομασία του μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων για τον οποίο συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό, που παρουσιάζει το «Βήμα», το τελικό κείμενο αποτελείται από δύο παραγράφους.

Το βασικό σημείο είναι η εγκαθίδρυση μίας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέσω νατοϊκών διαύλων.

Στην πρώτη παράγραφο οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων» και συμφωνούν στην εγκαθίδρυση του μηχανισμού αποτροπής. Επαναβεβαιώνουν επίσης τον «πλήρη σεβασμό» τους στο διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης «της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών» που περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη δέσμευση ασφάλειας των δυνάμεων των δύο πλευρών.

Στη δεύτερη παράγραφο Αθήνα και η Άγκυρα δεσμεύονται στην «άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επαφής μέσω ασφαλών νατοϊκών και διμερών δικτύων επικοινωνίας» ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν για την αποφυγή παρεξηγήσεων, παρανοήσεων ή λανθασμένων υπολογισμών. Ο σκοπός είναι να ξεκινήσει η απεμπλοκή όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να συζητηθούν «επείγοντα ζητήματα ανησυχίας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων και ελιγμών».

Όπως αναφέρει το «Βήμα», στο κείμενο σημειώνεται ότι ανάλογες συναντήσεις στο μέλλον σε επίπεδο ΝΑΤΟ επί μέτρων αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων θα πρέπει να διεξάγονται με τη συναίνεση όλων των πλευρών.

Ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά: 

pdf

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Διαπιστώθηκε συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Τη σύσταση του στρατιωτικού μηχανισμού «αποσυμπίεσης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, χαιρέτισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας επίσης ότι η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων –υπό τη νέα μορφή- θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

«Κατά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα βασικά θέματα. Η επόμενη συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και ο συντονισμός για την ασφαλή διέλευση των πλοίων και αεροσκαφών (στρατιωτικών στοιχείων, κατά λέξη) στην ανατ. Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.