Σύμβουλος Ερντογάν: Μια ισχυρή Τουρκία είναι καλή για τα Βαλκάνια

Σύμβουλος Ερντογάν: Μια ισχυρή Τουρκία είναι καλή για τα Βαλκάνια

"Μια ισχυρή Τουρκία είναι καλή για τα Βαλκάνια, και τα Βαλκάνια που ευδοκιμούν είναι καλά για την Τουρκία", δηλώνει ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Sabah.

Απαντώντας στις επικρίσεις κατά της Τουρκίας ότι υποκινεί την ένταση στη βαλκανική χερσόνησο, ο Καλίν κάνει λόγο για "ενιαίο πολιτισμό" με τις μουσουλμανικές βαλκανικές χώρες.

"Η Τουρκία μοιράζεται μια κοινή γεωγραφία σκέψεων και συναισθημάτων με τα Βαλκάνια. Από τότε που τα Βαλκάνια εντάχθηκαν στον μεγάλο μουσουλμανικό κόσμο, οι Τούρκοι είδαν την περιοχή σαν το σπίτι τους, χτίζοντας πόλεις, δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, τεμένη", σημειώνει αρχικά ο Καλίν.

"Κανένας Τούρκος δεν θεωρεί μακρινά μέρη το Σεράγεβο, την Πρίστινα, τα Σκόπια ή το Νόβι Παζάρ. Οι μουσουλμάνοι των Βαλκανίων αισθάνονται το ίδιο για την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, το Ικόνιο και τις πόλεις της Ανατολίας".

"Ο στόχος της Τουρκίας στα Βαλκάνια δεν είναι να επιδιώξει επιρροή, αλλά να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να υποστηρίξει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η Τουρκία αντιτίθεται σε μικροεθνικισμούς κάθε είδους. Αντιτίθεται επίσης στην ξένη παρέμβαση. Τα εθνικά και τοπικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται και να αντιμετωπίζονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μια ισχυρή Τουρκία είναι καλή για τα Βαλκάνια και τα σταθερά Βαλκάνια που ευημερούν είναι καλά για την Τουρκία και τον κόσμο".