Στυλιανίδης: Θα αγοράσουμε 7 Canadair σε βάθος πενταετίας

Στυλιανίδης: Θα αγοράσουμε 7 Canadair σε βάθος πενταετίας

Την αγορά νέων εναέριων μέσων σε βάθος πενταετίας εξήγγειλε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη  διάρκεια της συνομιλίας του με τρεις φοιτητές από την Εύβοια, από το βήμα των Καθημερινή Summits. Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα αγοράσει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το rescEU, ενώ θα πάρει ακόμη έξι νέα Canadair που θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο. Με επτά νέα Canadair και με την αγορά ελικοπτέρων τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Υπουργός επισήμανε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να δημιουργήσει νέο υπουργείο στο οποίο θα έχουμε ταυτόχρονα με την πολιτική προστασία και την πρόληψη, την ετοιμότητα, την προετοιμασία και την ανθεκτικότητα είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Ανέφερε δε ότι εάν στην Εύβοια είχαμε έναν καλό καθαρισμό του δάσους ως προληπτικό μέτρο, θα αποφεύγαμε μεγάλο ποσοστό των επιπτώσεων. «Ο ρόλος της πολιτείας σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός και την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν για να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δύο είναι τα κρίσιμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά τα δάση κατά τον κ. Στυλιανίδη: Πρώτον, να φτιάξουμε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες. Δεύτερον, να καθαρίσουμε το δάσος. Να χρησιμοποιήσουμε τους αγρότες και εκείνους που ξέρουν καλύτερα το δάσος. Να φτιάξουμε ομάδες και επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το δάσος και ενδεχομένως να τις συνδέσουμε με μια λογική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομάζας.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε ό,τι κάναμε στο Αλεποχώρι. Θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις εκκένωσης του πληθυσμού, ενημέρωση του κοινού για το τι κάνει ο καθένας τη στιγμή της κρίσης, να αξιοποιήσουμε τις εθελοντικές ομάδες, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο - όπως είπε - είναι προάγγελος μιας νέας σχολής πολιτικής προστασίας εθελοντών. Εκεί ο κάθε εθελοντής θα έχει μια εξειδίκευση και θα έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο, είπε χαρακτηριστικά.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές θέλησε να μάθει φοιτητής που συμμετείχε στο πάνελ. «Επιθυμία των κατοίκων της περιοχής μου, της Αγίας Άννας, και γενικότερα της Βόρειας Εύβοιας δεν είναι τόσο να αποζημιωθούν ή να ξεχάσουν, αλλά πολύ περισσότερο να δουν ξανά τον τόπο τους πράσινο και βέβαια ακμαίο. Κυριαρχεί όμως ο φόβος ότι τα μέτρα που λαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες αποσκοπούν στον κατευνασμό των κοινωνικών εντάσεων και στην προσαρμογή των ανθρώπων με την καμένη πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε προς ποια κατεύθυνση βαδίζουμε: προς την επανάκτηση όσων χάθηκαν ή προς τον συμβιβασμό προς την υπάρχουσα κατάσταση; Ποια θα είναι τα μέτρα για τη Βόρεια Εύβοια;» ήταν η τοποθέτησή του.

«Εάν, αγαπητέ μου, δεχτούμε και συμβιβαστούμε με την καμένη πραγματικότητα, τη μαύρη εικόνα της Εύβοιας, σημαίνει ότι αποτύχαμε», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού. «Την 1η Νοεμβρίου ο Σταύρος Μπένος ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία θα κάνει μια πρώτη παρουσίαση αυτών που προτίθεται να κάνει. Η εμπειρία του από την Καλαμάτα μας έχει δείξει ότι δεν λειτουργεί στη λογική ενός τέτοιου συμβιβασμού. Η Εύβοια είναι μια περιοχή που κάηκε και μας χρειάζεται όλους εκεί με την εμπειρία που διαθέτουμε, όχι απλώς για να την αναζωογονήσουμε αλλά για να την ανορθώσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.