8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Στροφή στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Στροφή στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο όραμά της, Nissan Ambition 2030, η Nissan στοχεύει να λανσάρει ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα με μπαταρίες στερεάς κατάστασης - σε μορφή στεγανοποιημένων λεπτών πλακιδίων - που η ίδια θα εξελίξει, έως το οικονομικό έτος 2028. Στον σχεδιασμό της έχει συμπεριληφθεί η δημιουργία μιας πιλοτικής γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Yokohama το 2024. Η Nissan πιστεύει ότι το κόστος των μπαταριών στερεάς κατάστασης μπορεί να μειωθεί στα 75 δολάρια ανά kWh το οικονομικό έτος 2028 και σε 65 $/kWh στη συνέχεια, τοποθετώντας τα τοποθετώντας τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα στο ίδιο επίπεδο κόστους με τα βενζινοκίνητα.

Οι μπαταρίες με ηλεκτρολύτη σε στερεά κατάσταση είναι μια τεχνολογία που αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγών στην αγορά, αυξάνοντας τη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων. Έχουν ενεργειακή πυκνότητα περίπου διπλάσια από εκείνη των συμβατικών μπαταριών ιόντων λιθίου, σημαντικά μικρότερο χρόνο φόρτισης λόγω ανώτερης απόδοσης φόρτισης/εκφόρτισης και χαμηλότερο κόστος χάρη στη δυνατότητα χρήσης λιγότερο ακριβών υλικών. Με αυτά τα πλεονεκτήματα, η Nissan προγραμματίζει την χρήση των μπαταριών στερεάς κατάστασης σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, καθιστώντας τα δικά της ηλεκτρικά οχήματα πιο ανταγωνιστικά.

Μιλώντας σχετικά με τις επιλογές της Nissan, ο εκτελεστικός της αντιπρόεδρος / υπεύθυνος για την Έρευνα & Ανάπτυξη, Kunio Nakaguro, δήλωσε ότι:

«Η Nissan έχει ηγετική θέση στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, μέσω ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων R&D (Έρευνας & Εξέλιξης), που εκτείνεται από την έρευνα υλικού μπαταριών μοριακού επιπέδου, έως την ανάπτυξη ασφαλών ηλεκτρικών οχημάτων υψηλών επιδόσεων.

Η γνώση που αποκτήθηκε από την εμπειρία μας, υποστηρίζει την εξέλιξη μπαταριών στερεάς κατάστασης, έχουμε δε συσσωρεύσει σημαντικές στοιχειώδεις τεχνολογίες. Στο εξής, τα τμήματα R&D και κατασκευής της Nissan, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πρωτότυπη μονάδα παραγωγής και να επιταχύνουν την πρακτική εφαρμογή των μπαταριών στερεάς κατάστασης».

Βίντεο σχετικά με το όραμα και τις καινοτομίες της Nissan στην ηλεκτροκίνηση είναι διαθέσιμο στο: https://youtu.be/BWfvNhsI6Ek