Στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ νότια της Κρήτης με μήνυμα υπέρ της Ελλάδας

Στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ νότια της Κρήτης με μήνυμα υπέρ της Ελλάδας

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που στέλνει μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες προχωρά το Ισραήλ που προχώρησε με άδεια της Αθήνας στη δέσμευση δύο θαλάσσιων περιοχών νότια της Κρήτης ώστε να πραγματοποιήσει ασκήσεις.

Συγκεκριμένα  το πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ δέσμευσε τις περιοχές από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις

Οι εν λόγω θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Κατά συνέπεια το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με τη γαλλική φρεγάτα «FS Provence» διεξήχθη στις 29 Ιουλίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.


Αντι-NAVTEX από την Τουρκία

Η κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, αναμένονται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου.

Παράλληλα, η Άγκυρα, με NAVTEX, δέσμευσε περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα και με την πάγια τακτική που ακολουθεί για την αμφισβήτηση της ελληνικής NAVTEX.