7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Στρατηγική συνεργασία στον κλάδο των ημιαγωγών σχεδιάζουν ΗΠΑ και Ιαπωνία

Στρατηγική συνεργασία στον κλάδο των ημιαγωγών σχεδιάζουν ΗΠΑ και Ιαπωνία
APimages

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας αναμένεται να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για στρατηγικά τεχνολογικά εξαρτήματα όπως οι ημιαγωγοί, σύμφωνα με την Asia Nikkei.

Οι δύο πλευρές θα συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας για να καθορίσουν τον τρόπο κατανομής των καθηκόντων μεταξύ τους, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα και του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 16 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Τόσο η Ιαπωνία όσο και οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητάει από το Κογκρέσο την παροχή επιδότησης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής.

Η Ιαπωνία έχει πλεονεκτήματα στους τομείς του εξοπλισμού και των υλικών κατασκευής ημιαγωγών. Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η δημιουργία κοινής ερευνητικής βάσης στην Ιαπωνία για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι ο κατασκευαστής τσιπ Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. αποφάσισε να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο ημιαγωγών στην Αριζόνα και ανακοίνωσε επίσης σχέδιο για τη δημιουργία μιας βάσης ανάπτυξης στην Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με την Boston Consulting Group, το μερίδιο της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ μειώθηκε από 37% το 1990 σε 12% το 2020.

Το μερίδιο αγοράς της Κίνας, που επενδύει τεράστια ποσά επιδοτήσεων στον τομέα, προβλέπεται να αυξηθεί από 15% το 2020 σε 24% το 2030, καθιστώντας το μεγαλύτερο στον κόσμο.