Στον «αέρα» η συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού και του Νοτιοκορεάτη προέδρου

Στον «αέρα» η συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού και του Νοτιοκορεάτη προέδρου

Τα σχέδια για την πρώτη κατ'ιδίαν συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συνάντησαν εμπόδιο μετά το απρεπές σχόλιο ενός Ιάπωνα διπλωμάτη σχετικά με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, πυροδοτώντας εκ νέου κλίμα έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων στην περιοχή.

Η εφημερίδα «Yomiuri» στην Ιαπωνία ανέφερε ότι ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν θα επισκεφτεί το Τόκιο προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα την Παρασκευή, με την επίσκεψη να συμπίπτει με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, οι δύο κυβερνήσεις αρνήθηκαν σήμερα ότι η συνάντηση έχει οριστικοποιηθεί, με το γραφείο του Μουν να επικαλείται «ένα εμπόδιο της τελευταίας στιγμής».

Η Νότια Κορέα αντέδρασε με θυμό και διαμαρτυρήθηκε στο Τόκιο, αφού ένας τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε την Παρασκευή απρεπές σχόλιο ενός υψηλόβαθμου διπλωμάτη στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ σχετικά με τους χειρισμούς του προέδρου Μουν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ιαπωνία.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με ζητήματα που περιλαμβάνουν εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την πολεμική τους ιστορία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «απρεπές» το σχόλιο του διπλωμάτη της. «Τα σχόλια ήταν απρεπή από διπλωματική διάσταση και αυτό το θεωρούμε πολύ λυπηρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο στη διάρκεια μιας καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αντιδρώντας στην αναφορά για την απομάκρυνση του διπλωμάτη, ο Κάτο δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα αποφασίσει για ζητήματα προσωπικού σε αποστολές του εξωτερικού, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες

Η Ιαπωνία προγραμματίζει επίσης να αντικαταστήσει τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της, που έχει έδρα τη Σεούλ μετά το ανάρμοστο σχόλιό του για τους χειρισμούς του Μουν στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αναφέρθηκε στο ίδιο δημοσίευμα.