Στο τραπέζι «Σχέδιο Β» για νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Στο τραπέζι «Σχέδιο Β» για νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για τη λήψη και νέων περιοριστικών μέτρων, ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Μπορεί τη Δευτέρα να ανακοινώθηκε μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων (126) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο τα 1.030 κρούσματα μέσα μία εβδομάδα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου διαστήματος θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο.

Την ανάγκη, πέρα από την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να ενεργοποιήσει ένα «Σχέδιο Β» ενόψει και του Δεκαπεντάυγουστου, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι προχωράμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα, τα οποία όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.

Παράλληλα, ένα άλλο μέτρο που συζητείται είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημία υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.

Όπως επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 σε όλες τις μονάδες της χώρας. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.

Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικοτητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε η συμμόρφωση που χρειάστηκε.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες, περιλαμβάνονται η μείωση του ωραρίου νυχτερινών καταστημάτων, η μείωση του αριθμού ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ αποφασίστηκε και η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς,  κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. 

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.