Στο τραπέζι παράταση του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου - Σταδιακή η άρση των περιορισμών

Στο τραπέζι παράταση του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου - Σταδιακή η άρση των περιορισμών

Σταδιακή άρση των περιορισμών μετά τις 30 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο τερματισμό του lockdown το οποίο και θα συνεχιστεί μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς προς ώρας οποιαδήποτε διαφορετική σκέψη είναι πολύ πρόωρη, εξετάζει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

Ειδικότερα, η εικόνα που μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι εφόσον το επόμενο δεκαήμερο καταγραφεί ύφεση στην πορεία εξάπλωσης της πανδημίας και εφόσον ανάψουν το «πράσινο φως» και οι ειδικοί, τότε εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επάνοδο από το lockdown αναφέρθηκε πάντως σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι την εβδομάδα που διανύουμε προσδοκούμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη να αρχίσει η πτώση.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Πέτσας είπε ότι μια τέτοια υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία». Ακολούθως, όπως είπε, θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα» και ενημέρωσε ΄τι «το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να «τηρούμε όλοι τα μέτρα». «Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστέψουμε στην κανονική ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.